­ KARAKAŞ KONAĞI | Kültür Portalı

KARAKAŞ KONAĞI - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Niyazi
Adres Battalgazi
Pafta L40-B4
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Malatya Büyükşehir Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım İki katlı kerpiç yapının esas girişi yandan olup bahçe girişiyle esas giriş sağlanmıştır. Bahçe yönünde yerden 40 cm. yükseklikte bir eyvanla ferahlık sağlanmıştır, aynı eyvanda ahşap davlumbazlı ocak yeri yer alır. Yine aynı eyvandan ahşap bir kapı ile birinci kata girilir, birinci kat 2 salon ve 6 odalıdır. Yapı 12,60 x 23,70 m dikdörtgen alana sahiptir.
Yapılan Onarımlar Yapı 2000-2001 ve 2008 yıllarında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı İkinci kata bahçe tarafından basit bir ahşap merdivenle çıkılır, geniş bir eyvan balkon görünümlüdür, buradan yine ahşap bir kapı ile ikinci kata girilir, ikinci kat 2 salon ve 6 odalıdır. Odalardan biri ahşap çıkma ile caddeyi görür ve genişletilmiştir. Yapıda ahşap malzemeler az da olsa oyma geçme olarak süslenmiştir. Yapının enteresan yönü, tümüyle bahçe yönüne hâkim olmasıdır. Eğer yapıda çıkma olmazsa yüksek kale duvarları gibi bir görünüm olarak cadde ile ilgisi kalmazdı. Yapı bugün şehir içinde kalmasına rağmen devrinin bağ evleri özelliğini göstermektedir. Yapı 2000-2001 ve 2008 yıllarında restore edilmiştir.
Orjinal Kullanım Konak