­ KARANLIK KİLİSE | Kültür Portalı

KARANLIK KİLİSE - Nevşehir

Adı KARANLIK KİLİSE
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Nevşehir Müze Müdürlüğü
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Kuzeydeki kavisli bir merdivenden kilisenin . dikdörtgen, beşik tonozlu narteksine çıkılır. Narteksin güneyinde bir mezar bulunmaktadır. Kilise haç planlı, haç kolları çapraz tonozlu, merkezi kubbeli, dört sütunlu, üç apsislidir.
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Kuzeydeki Kavisli Bir Merdivenden Kilisenin Dikdörtgen, Beşik Tonozlu Narteksine Çıkılır. Narteksin Güneyinde Bir Mezar Bulunmaktadır. Kilise Haç Planlı, Haç Kolları Çapraz Tonozlu, Merkezi Kubbeli, Dört Sütunlu, Üç Apsislidir. Karanlık Kilise Olarak Adlandırılmasının Nedeni, Narteks Kısmındaki Küçük Bir Pencereden Çok Az Işık Almasından Dolayıdır. Bu Sebeple Fresklerdeki Renkler Oldukça Canlıdır. Kilise Ve Narteks İncil Ve İsa Siklusunu İçeren Zengin Süslemelere Sahiptir. Ayrıca Elmalı Ve Çarıklı Kilisede Olduğu Gibi Tevrat Kaynaklı Sahnelerde Resmedilmiştir. Kilise 11. Yüzyıl Sonu 12. Yüzyıl Başına Tarihlenmektedir. Sahneleri Deesis, Müjde, Beytüllahim’e Yolculuk, Doğum, Üç Müneccimin Tapınması, Vaftiz, Lazarus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş, Son akşam Yemeği, İhanet, İsa Çarmıhta, İsa’nın Cehenneme İnişi, Kadınlar boş mezar başında, Havarilerin takdisi ve görevlendirilmesi, İsa’nın göğe çıkışı, İbrahim Peygamber’in misafirperverliği, üç Yahudi Gencin Yakılması, aziz tasvirleri.
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967