­ KARLIK TEPE YERLEŞMESİ | Kültür Portalı

KARLIK TEPE YERLEŞMESİ - Nevşehir

Adı KARLIK TEPE YERLEŞMESİ
Adres ÇULLAR KÖYÜ KARLIK TEPE GÜLŞEHİR/ NEVŞEHİR
Pafta K.33.c.08.
Vakfiye
Genel Tanım Nevşehir ili, Gülşehir İlçesi, Çullar Köyü sınırları içerisinde, köyün yaklaşık 1 km. kuzey batısında bulunmaktadır. Alan Karlık Tepe olarak adlandırılmış tepenin kuzey ve doğu tarafında bulunmaktadır. Arazinin tarım arazisi olarak kullanılması nedeni ile tarla tarım aletleri ile sürülmüş ve seramik parçaları dağıtılmıştır. Çok fazla seramik parçaları bulunmamakla birlikte bulunanların Geç Roma ve Bizans dönemine ait olduklarını söylemek mümkündür. Seramik ve temel izlerinden buranın bir tepe yerleşimi olduğunu söylemek mümkündür. Alanın batı tarafında ana kaya bulunmaktadır. Burada her hangi bir yerleşim izine rastlanılmamıştır. Magmatik arazi olması nedeni ile, magmatik kökenli kuvars damarları ve granodiosit kayaları gözlenmiştir. Tepe bu kayaçlardan oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı N.K.T.V.K.K.16.06.2004 - 2651