­ KASIM PAŞA HANI | Kültür Portalı

Kasım Paşa Hanı - Bilecik

Adı Kasım Paşa Hanı
Harita No yok
Adres Bozüyük ilçesi, Kasımpaşa Mah. Eminağa Sk.
Pafta 30J2-bııı
Vakfiye
Genel Tanım 15. yy'da yapılmıştır. Han'a ait sadece kare planl, kubbeli iki bölmesi korunmuştur. 16. yy'da ise Kanuni dönemi kumandanlarından Kasım Paşa tarafından yaptırılan Kasım Paşa Camii Külliyesi içine alınmıştır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Ordu Komutanlığı yapan Kasımpaşa tarafından H.932-935, M.1525-1528 yılları arasında yaptırılan kasım Paşa Külliyesi'ne ait Han'ın kalıntılarındandır. Han taş temeller üzerine iki sıra taş, üç sıra tuğla düzeniyle örülmüş 8 metre yükseklikte duvarlara sahiptir. Günümüze kalan kısmı iki adet kare planlı, tuğla örgülü kubbeli odadan ibarettir. İlk bölümün kuzeyi de birbirine bindirilmiş kesme taşlardan yapılmış sivri kemerle hanın ön kısmına geçişi sağlamaktadır. Batı ve güney duvarlarında tuğlayla örülü kemerli iki kapı vardır. Bunlar sonradan örülerek köreltilmiştir.