­ KASRİK KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

KASRİK KÖPRÜSÜ - Şırnak

Mah. Köy - Mevkii Kasrik Beldesi
Adres Kasrik Beldesi-Merkez/ŞIRNAK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi XVI. yy
Vakfiye -
Genel Tanım Kasrik Beldesi’nin içerisinde, (Akçay) Güneş Deresi üzerine kurulmuştur. Köprü günümüzdeki Şırnak-Cizre karayolunun ve modern köprünün yanında yer almakta olup üç gözlü olarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kuzeydoğu-güneybatı istikametinde uzanan köprü, üç gözlü yolunun düz olduğu köprüler grubuna girmektedir. Köprü, 35.70 m uzunluğunda ve 3.10 m genişliğinde olup, yolunu iki ucunda bulunan evler kapatmıştır. Köprüdeki üç gözden ikisi sağlam vaziyette olup, biri yıkılmıştır. Kuzeydoğudaki birinci gözün kemeri yıkık olup, 7.75 m uzunluğunda; ikincisi (ortadaki) sağlam sivri kemerli 7.50 m uzunluğunda ve 4.90 m yüksekliğinde; üçüncüsü ise, 7.90 m uzunluğunda ve 6.10 m yüksekliğinde tutulmuştur. Sivri kemerler ortada bağımsız iki ayağa oturmaktadır. Köprünün mansap kısmında ayakların önüne üçgen kesitli selyaranlar yerleştirilmiştir. Bu selyaranlarda yıkılmalar meydana gelmiştir. Bu yönde selyaranlar ve kemer de düzgün kesme taş, tempan duvarlarında kaba yontu taşlar kullanılmıştır. Köprüde herhangi bir süsleme mevcut değildir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı -17.11.2005/473
Yayın Dizini -TOP, Mehmet-KOÇ, Erkan, İSLAMOĞLU; Hatice, 'Hakkari ve Şırnak İlleri ve ilçeleri araştırması 2004'