­ KAVUNCU KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

KAVUNCU KÖYÜ KİLİSESİ - Şırnak

Parsel BELLİDEĞİL
Yaptıran BELLİ DEĞİL
Yapım Tarihi BELLİ DEĞİL
Yapan BELLİ DEĞİL
Vakfiye -
Genel Tanım Şırnak Merkeze bağlı Kavuncu köyünde bulunan kilise Şırnak Cizre ana yoluna 6 km mesafede bulunmaktadır. Kilise günümüze çok fazla tahrip olmadan gelebilmiştir. Plan olarak incelendiğinde Nasturi Plan tipolojisini göstermektedir. Doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kilise giriş bölümü dört bölüde oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup doğu-batı yönünde düzgün olmayan bir şekil oluşturmuştur. Bu mekan batıya doğru gittikçe daralan bir mekan oluşturmuştur. Giriş bölümünden kuzeye doğru bir kapı ile iki bölümden oluşansahın bölümüne geçilmektedir. Girişteki sahın bölümü 6.30x3.70 m ölçülerindedir. Bu sahının batısındaki ikinci bölüm ise batıya doğru daralarak yamuk bir alan oluşturmuş olup 4.60x4.17 m ölçülerindedir. Doğuuda bulunan Kanki bölümü ise büyük oranda yılıldığından buradaki detaylar anlaşılamamaktadır. Temel izlerinden yaklaşık olarak 5.10x2.80 m ölçülerinde olduğu tahmin edilmektedir. Kilisenin sahın bölümü doğu-batı yönünde uzanan beşik tonoz ile örtülüdür. Kilisenin doğusunda bulunan teraslı alanda ölçüleri 1.00-2.30 arasında değişen yaklaşık 12 kadar kayaya oyulmuş mekanlar yer almaktadır. Bu mekanların buğday deposu olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu kilisenin turizme kazandırılması inanç açısından önemlidir. Yer yer definecilerin yaptığı küçük çaplı hasar ve tahribat dışında sağlam kalmış bir yapıdır. KAYNAK: Şırnak Kültür Envanteri Basım Yılı: 2009 Hazırlayan: Şırnak Valiliği Basımevi: ANIT MATBAA-ANKARA S.no 77
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Ören Yeri
Tescil Kararı 2456- Tarih 29.09.2009

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1594    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba