­ KAYA MEZARI | Kültür Portalı

KAYA MEZARI - Sivas

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Kültür Dönemi Roma
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Dağın Kuzeydoğu cephesinde dışarıdan dikdörtgenimsi bir kapıyla girilebilen, içerden yukarı kata yuvarlak bir delikle çıkılabilen iki katlı kaya mezarı. Kayaya keski ile açılmış. Zemindeki katta bir sütun yapılmış.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Kangal İlçesi, Alacahan Nahiyesine bağlı Mescid köyü sınırlarında bulunan kaya mezarına, köyden 2 km. uzakta yolu olmayan dağlık araziden traktörle ancak ulaşılabilir.Sivas-Kangal arası 85 km. dir. Kangal Alacahan arası 25 km. dir.Her iki yol asfalttır ve Sivas-Malatya karayoludur. Alacahan’dan Mescid’e 12 km. lik stablize yolla ulaşılabilir. Kaya mezarları bir dağ yamacındaki kayalık bir tepenin kuzeydoğu cephesine oyulmuştur. Dikdörtgenimsi bir kapı ile zemindeki odaya girilir.Bu zemin tavanından açılan bir delikle yukarıdaki odaya çıkılır.Yukarıdaki odanın dışa açılan bir penceresi vardır.Zemindeki oda yuvarlağımsı köşelidir.Ortada bir sütun vardır.Yukarıdaki oda alt kata nazaran daha küçüktür.