­ KAYABAŞI KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

KAYABAŞI KÖPRÜSÜ - Sivas

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yapan Belli değil
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım İlimiz Zara ilçesi, Şerefiye Beldesine bağlı Gölbaşı ve Kayadibi köyleri arasında bulunmaktadır. Doğudaki tepelerden gelen bir dere vadisi üzerindeki köprü kuzey-güney doğrultusunda olup, eski köy yolları bağlantı güzergâhı üzerindedir. Kadastro verilerine göre köprünün bir ayağı derenin sınır teşkil etmesi nedeniyle Gölbaşı köyü, 102 ada, 1 parsel üzerinde bulunurken, diğer ayak Kayadibi köyü sınırları içerisinde kalmaktadır.
Yapılan Onarımlar Belirgin bir onarım izine rastlanılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı İlimiz Zara ilçesi, Şerefiye Beldesine bağlı Gölbaşı ve Kayadibi köyleri arasında bulunmaktadır. Doğudaki tepelerden gelen bir dere vadisi üzerindeki köprü kuzey-güney doğrultusunda olup, eski köy yolları bağlantı güzergâhı üzerindedir. Kadastro verilerine göre köprünün bir ayağı derenin sınır teşkil etmesi nedeniyle Gölbaşı köyü, 102 ada, 1 parsel üzerinde bulunurken, diğer ayak Kayadibi köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. 5.20 metre yüksekliğindeki köprü, kesme taş ve moloz taşlarla yapılmış ve taşlar birbirine kireç harcıyla bağlanmıştır. Tek kemer gözlü olarak inşa edilen köprünün kemer açıklığı 8,5 metre olarak ölçülmüştür. 19 Metre uzunluğundaki köprünün eni 4,20 metredir. Kenarlarında korkuluk yoktur. Ayakları moloz taşlarla inşa edilen köprünün kemeri kesme taşlardan yapılmıştır. Köprü güzergâhında bulunan yol günümüzde yaklaşık 30 metre doğuya çekilmiş ve dere üzerinden yol geçişin betonarme bir menfezle sağlanmıştır. Bu nedenle köprü günümüzde kullanılmamaktadır. Oldukça sağlam olmakla birlikte ayak kısımlarında kısmi yıkılma ve göçmeler vardır. Güneydeki ayaktan sonra köprü sağa (doğuya) doğru belli açı ile döndürülerek inşa edilmiştir. Köprünün inşa dönemi Geç Osmanlı olarak belirlenmiştir. Köprü üzerinde kitabeye rastlanmamıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü