­ KAYI KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

KAYI KÖYÜ CAMİİ - Çankırı

Adres Kayı Köyü / Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kayı Köyü Tüzel Kişiliği
Yaptıran Şeyh Mahmut ve Şeyh Muharrem
Yapım Tarihi H.1004 / M. 1595
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Sahibül hayrat Şeyh Mahmut, Şeyh Muharrem Resulullah Sallallahü aleyhi vesselemin "men bena mesciden benallahü lehü beyten fil cenneti" hadisi medlülünce halal mallarından harc idüb hayr u ihsan olur. ...... idüp camii hayrat sene erbaa ve elf (1004) muharremül haram. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha.
Vakfiye Sahibül hayrat Şeyh Mahmut, Şeyh Muharrem Resulullah Sallallahü aleyhi vesselemin "men bena mesciden benallahü lehü beyten fil cenneti" hadisi medlülünce halal mallarından harc idüb hayr u ihsan olur. ...... idüp camii hayrat sene erbaa ve elf (1004) muharremül haram. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha.
Genel Tanım Kare planlı olan caminin üzeri sekizgen kasnaklı yuvarlak kubbe ile örtülüdür. Caminin güneyinde köşede beton kaide üzerinde minaresi yer almaktadır. Minare saç kaplamalı olup şerefesi ahşaptır. Camide ve hemen yanındaki çeşmede birçok tarih yazılıdır. Orijinal kitabesinde: Sahibül hayrat Şeyh Mahmut, Şeyh Muharrem Resulullah Sallallahü aleyhi vesselemin "men bena mesciden benallahü lehü beyten fil cenneti" hadisi medlülünce halal mallarından harc idüb hayr u ihsan olur. ...... idüp camii hayrat sene erbaa ve elf (1004) muharremül haram. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha... Manası: Bu hayratın sahibi Şeyh Mahmut ve Şeyh Muharrem Peygamber efendimiz (sav) in "Kİm ki yeryüzünde bir mescid inşa ederse Hz. Allah ta onun için cennette bir köşk inşa eder". hadisi şerifi delil olarak helal mallardan harcayıp hayr ve ihsan ettiler. Bu cami sene bin dört (hicri 1004) (M 1595) (kitabede rakamla da belirtilmiştir) de hayrat edilmiştir. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha... yazmaktadır. Bu kitabe Caminin yüksek ihtimalle ilk yapıldığı zamana aittir. Yani 1595 yılında yapılan cami 6günümüze kadar gelemeyerek yıkılmış ve yerine H.1247 / M.1831 yılında ayakta bugünki ayakta kalan cami yapılmıştır. Ayrıca çeşmesinin kitabesinde 1837 tarihi bulunmaktadır. Caminin bahçesinde eski bir tuvalet ve Şeyh Muhammed türbesi bulunmaktadır. Camiinin kuzey kısmında ahşap kadınlar mahfeli oluşturulmuştur. Camii kapısı taş kemerli ve taş sövelidir. Kitabe sövenin hemen yanında yer almaktadır. Caminin yanında abdesthanesi vardır.
Yapılan Onarımlar H.1247 / M.1831
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı olan caminin üzeri sekizgen kasnaklı yuvarlak kubbe ile örtülüdür. Caminin güneyinde köşede beton kaide üzerinde minaresi yer almaktadır. Minare saç kaplamalı olup şerefesi ahşaptır. Camide ve hemen yanındaki çeşmede birçok tarih yazılıdır. Orijinal kitabesinde: Sahibül hayrat Şeyh Mahmut, Şeyh Muharrem Resulullah Sallallahü aleyhi vesselemin "men bena mesciden benallahü lehü beyten fil cenneti" hadisi medlülünce halal mallarından harc idüb hayr u ihsan olur. ...... idüp camii hayrat sene erbaa ve elf (1004) muharremül haram. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha... Manası: Bu hayratın sahibi Şeyh Mahmut ve Şeyh Muharrem Peygamber efendimiz (sav) in "Kİm ki yeryüzünde bir mescid inşa ederse Hz. Allah ta onun için cennette bir köşk inşa eder". hadisi şerifi delil olarak helal mallardan harcayıp hayr ve ihsan ettiler. Bu cami sene bin dört (hicri 1004) (M 1595) (kitabede rakamla da belirtilmiştir) de hayrat edilmiştir. İmam Seyid Sefer ruhuna el fatiha... yazmaktadır. Bu kitabe Caminin yüksek ihtimalle ilk yapıldığı zamana aittir. Yani 1595 yılında yapılan cami 6günümüze kadar gelemeyerek yıkılmış ve yerine H.1247 / M.1831 yılında ayakta bugünki ayakta kalan cami yapılmıştır. Ayrıca çeşmesinin kitabesinde 1837 tarihi bulunmaktadır. Caminin bahçesinde eski bir tuvalet ve Şeyh Muhammed türbesi bulunmaktadır. Camiinin kuzey kısmında ahşap kadınlar mahfeli oluşturulmuştur. Camii kapısı taş kemerli ve taş sövelidir. Kitabe sövenin hemen yanında yer almaktadır. Caminin yanında abdesthanesi vardır.