­ KAYI PAZARI MİNARESİ | Kültür Portalı

Kayı Pazarı Minaresi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Şapcılar Mahallesi Kayıpazarı Mevkii
Adres Şapçılar (Köyü) Mahallesi Kayıpazarı MevkiiÇal İlçesi DENİZLİ
Pafta L22c14ca
Yapım Tarihi 18.y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Çal İlçesi, Kayıpazarı Mevkii’nde bulunur. Çal-Bekilli yolunun 6 km’sinde Şapçılar (Köyü) Mahallesi yol ayrımında bulunan metruk minare Kayıpazarı Camisine aittir. Yapım tekniği açısından Osmanlı Dönemine ait olup, 18.nci yüzyılda yapılmıştır silindirik gövdesi tuğla ile pabuç ve kürsüsü moloz taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çal İlçesi, Kayıpazarı Mevkii’nde bulunur. Çal-Bekilli yolunun 6 km’sinde Şapçılar (Köyü) Mahallesi yol ayrımında bulunan metruk minare Kayıpazarı Camisine aittir. Yapım tekniği açısından Osmanlı Dönemine ait olup, 18.nci yüzyılda yapılmıştır silindirik gövdesi tuğla ile pabuç ve kürsüsü moloz taştan yapılmıştır. Şuanda kullanılmayan panayır şeklinde pazaryeri camisine aittir. Şerefesinin 2 m. üzerinden itibaren yıkılmıştır. Camisinin kalıntısı yoktur.Minarenin kübik bir kaidesi vardır. Gövdesi tuğladan inşa edilmiştir. Şerefeye geçiş tuğladan kirpi örgü sistemiyle sağlanmıştır. Petek kısmının bir bölümüyle birlikte külah kısmı da yıkılmış durumdadır. Minare, 2005 yılında Denizli Valiliği tarafından restore edilmiştir.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 05.11.1997 gün ve 7178 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2485    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma