­ KEÇE PAZARI GÜDÜK MİNARE CAMİİ | Kültür Portalı

KEÇE PAZARI GÜDÜK MİNARE CAMİİ - Afyonkarahisar

Adres Umurbey Mahallesi, Arap Mescit Caddesi No: 52 Merkez/Afyonkarahisar
Yaptıran Yakupoğlu İmad
Kitabe Onarım Yazıtı
Vakfiye Onarım Yazıtı
Genel Tanım Demirciler çarşısında bulunur. Kare planlı tek kubbeli, dış duvar moloz taşlardan yapılmış tek şerefesi bulunan tuğla minareli bir camidir. Çevresini küçük ahşap dükkânlar çevrelemiştir. Tek kubbe ile örtülmüştür. Güney duvarına bitişik türbesi bulunur. İmad dede Türbesi adı ile anılır. Kuzey batı köşesinde günümüzde yapılan bir çeşme vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar H. 1225 M. 1810 yılında tamir ettirildiği kapı üzerindeki 5 satırlık onarım kitabesinden anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Dış duvarları kesme ve moloz taşlarla yığma olarak yapılmıştır. Minare kaidesi sekizgen olup düzgün kesme taştır. Minare gövdesine geçiş kısmı taş ve tuğla sıralı üçgenlerle olmaktadır. Minarenin alt kısmına yakın yerde zikzaklı iki kuşak gövdeyi dolanır. Şerefenin alt kısmı ile, üçgen satıhlarla minare gövdesine geçiş kısmının üzeri burmalı bir kordonla çevrilidir. Şerefe stalaktikli bir şekilde yükselmiştir. Külah ahşap üstü çinko kaplıdır. İç duvarlarda kubbeye geçiş, köşe üçgenleri ile olmaktadır. Bu üçgenler onbir adettir. Mihrap, minber, (ahşap) ve vaaz kürsüsü basit yapılmış olup mihrap üzerinde ayet yazılıdır. İki sıra duvarda, bir sırası kasnakta olmak üzere üç sıra pencere vardır. Birinci sırada güneyde mihrabın batısında bir, doğuda iki adet, ikinci sıra üstte olup küçüktür. Her duvarda birer adet olup batı duvardaki yalancıdır. Üçüncü kasnakla olup kasnağın her yüzünün ortasında birer tane olmak üzere 8 adettir. Bunlardan iki tanesi kapatılmıştır. Kubbenin ortasında yuvarlak içindeki yazı Ashab-ı Keyf, kubbenin kasnağında bordür halindeki yazı Esma- ül Hüsna, bordür üzerinde belirli aralıklarla sekiz yuvarlak içine alınmış Eshab-ı Kirâm adları yer alır. Ayrıca mihrap üzerindeki ayetin üstünde kubbe kasnağındaki yazı kuşağının altına gelen yerde hadis yazılmıştır. Bütün bu yazılar siyah üzerine sarı yaldızla yazılmıştır. Camii iç mekanının kuzey duvarında, önü parmaklıklı bir sedir, duvara bitişik kısmında bu camii tamir ettiren kişi sarı Hacı Aliye ait olduğu söylenen kabir ile içeriden basamaklı, dört adet yuvarlak ve duvara bitişik dört adet köşeli ahşap direk üzerine oturmuş öne çıkmalı kadınlar yeri vardır. Caminin güney duvarının doğu köşesine bitişik cami içindeki kapıdan geçilen küçük oda şeklindeki türbe kısmı küçük bir kubbe ile örtülüdür. Türbeye geçişteki kapı üzerinde İmad bin Hacı Muhuddin H.857 tarihli bir yazı bulunur. Bu tarih İmad dedenin ölüm tarihi olup, içindeki sandukalardan biri İmad dede diğeride eşine ait olmalıdır. Bu zatın Afyon’da kadılık etmiş, önemli bir şahsiyet olduğu yapılan araştırmalarla anlaşılmıştır. Türbe 4 pencereli, moloz taş örgülü, dört duvarda sivri kemer silmeli kubbede küçük bir fener vardır. Son cemaat mahalli giriş olarak kullanılmış küçük bir odadır. Aynalı tonozla örtülmüştür. ONARIM YAZITINDA: Bihamdillah avni ilahi lütfi yezdani - Bu dergâhı mualla oldu tamir ile nurani Harap idi dili aşık gibi gari derunurda - Harimi türbei paki İmadü dini rabbani Azizin himmeti iksiri tesiri erişince - Bu öksüzce muallanın yapıldı kalbi virani Muammerede bak tamir eden eshabı hayratı Ola alemde daim mahharı eltafı süphani Nezaketle gelük bir ehli dil dedi ana tarih Bu ziba mescide Hacı alidir. Sene 1225
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı EKTVKBK 1966 21.06.2007, EKTVKBK 1519 03.11.2006, EKTVKBK 1231 09.06.2006, EKTVKK 2683 27.02.2004,
Yayın Dizini AYGEN M.Saadettin: Afyonkarahisar Camileri, s.44, Türkeli yayınları: 1 Ankara 1973 Vakıflar Genel Mü
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kitabe