­ KESTANELİK TABYA | Kültür Portalı

KESTANELİK TABYA - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Arnavut Köy Mevki
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mili Savunma Bakanlığı
Yaptıran İsmail Hakkı Bey ve İstihkam Komisyonu
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 186-yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, merkezinin etrafını ortalama 5-6 km. lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevrilmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne –Süloğlu yolunun 4 km. sinde kuzey batıya doğru ayrılan toprak bir yolla ulaşılmaktadır. Koğuş ve topçu odalarından oluşmaktadır. Koğuş odaları ve avlunun karşısında yer alan karşılıklı iki oda ile bunların doğusundaki büyük odadan meydana gelir. Koğuş odaları 5.20 m. mesafe ile karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Tabya girişinin doğusunda daha büyük ölçülerde asıl koğuş odası yerleştirilmiştir. Odaya yuvarlak kemerli giriş önündeki 11 basamaklı merdiven ile inilmektedir. Asıl koğuş kısmının kuzey ve güneyinde iki topçu odası yer almaktadır. Genel olarak doğal bir plan şeması gösteren tabyada, koğuş ve topçu odalarının aralarına top mevzileri yerleştirilmiştir.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1863    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma