­ KETHÜDA MEHMET AĞA (BALAT) ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kethüda Mehmet Ağa (Balat) Çeşmesi - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Ada Mahallesi
Adres Kemalettin Sami Paşa Caddesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sinop Belediye Başkanlığı
Yaptıran Kethüda Hoca Mehmet Efendi
Vakfiye Var
Genel Tanım İki sokağın kesiştiği köşede yapılmış, iki yanı ve üstü özellik göstermeyen kalker kesme taşlardan yapılmış tek cepheli çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki sokağın kesiştiği köşede yapılmış , iki yanı ve üstü özellik göstermeyen kalker kesme taşlardan yapılmış tek cepheli çeşmedir. Yazıt ve ön kısmında kurnası vardır. 3,5x3.0 m boyutlu olup Kethüda Mehmet Ağa tarafından yapılmış olduğu yazılmış olsa da tarihinin sol yanındaki rakamlar kırılmış ve sadece sağdan “88” sayısı kalmış olduğundan yapım tarihi anlaşılamamaktadır. Cephe ortada tepeye kadar uzanan sivri kemerli olup , kemer ayakları silmelerle süslenmiştir.Yazıt kemer ortasında küçük dikdörtgen alanda ve kalker üzerine kazınmıştır. Ön kısım ve zemin devşirme taş döşemelidir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1702    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 04 Eylül 2014 Perşembe