­ KIRIKKALE ANA GAR BİNASI | Kültür Portalı

Kırıkkale Ana Gar Binası - Kırıkkale

Adı Kırıkkale Ana Gar Binası
Mah. Köy - Mevkii Kırıkkale Ana Gar Binası
Adres Kırıkkale Ana Gar Binası
Vakfiye
Genel Tanım Doğu – batı yönünde lineer dikdörtgen planlı, subasman seviyesi taş olan, orta aksı iki katlı, kırma çatılı binadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale Gar Binası, doğu – batı yönünde dikdörtgen planlı, orta aksı iki katlı, subasman seviyesi taş binadır. Kırma çatılı üst örtüsü içte ahşap geçme hatıllarla taşınan üst örtüye bağlanmaktadır. Kapı ve pencere söveleri ve alınlıkları derin askı, sivri kemer formlu ve bordürleri taş vurguludur. 19. yy mimari yapısal özelliklerini korumakta ve platform üzerinde yükselmektedir. Kütlesel etkiyi güçlendiren köşe bordürleri, iki yan kanatta açılan doğu ve batı giriş kapılarında, lento ve sövelerinde de takip edilmektedir. Orta aksın kademesi oldukça orantılı ve yapı üzerinde görsel etkisini sade bir anlayışla vermektedir. Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve 1940’lı yıllara kadar devam eden geleneksel gar plan şemasına uymaktadır. Yapısal özellikleri muhafaza eden bir özelliğe sahiptir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK