­ KIRKKIZLAR (KIRGIZLAR) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Kırkkızlar (Kırgızlar) Türbesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yenişehir Kapı
Adres Yenişehir Kapı İznik/Bursa
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Osmanlıların İznik’i fetihlerinden öncesine ait bir yapı olduğu sanılmaktadır. İçinde yedi büyük ve bir de çocuk lahdi vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik’te Yenişehir Kapısı dışındaki türbe ne zaman kimin veya kimler adına yapılmış olduğu kesin olarak belli değildir. Ancak Osmanlıların İznik’i fetihlerinden öncesine ait bir yapı olduğu sanılmaktadır. İçinde yedi büyük ve bir de çocuk lahdi vardır. Türbe kuzey-güney doğrultusunda, yaklaşık eş boyutlu ve kare planlı iki mekandan oluşmaktadır. Bu iki mekanı birbirine ortak duvarın ortasındaki profili kapı bağlar. Güney mekanı kubbe ile örtülüdür. Bazı bölmelerin yapımında, Bizans döneminden kalma parçalar kullanılmıştır. Kubbeli mekanın üstlük pencerelerinin kenarlarında ve kubbede kalem işi süslemeler vardır. Birkaç kez elden geçmiş ve değişik duvar sitili gösteren eyvan kısmının orijinal bölümleri kaba yontulu üç sıra taşla örülmüştür.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2354    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma