­ KIZILKIŞLACIK CAMİ | Kültür Portalı

Kızılkışlacık Cami - Amasya

Pafta G36AA21C
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kızılkışlacık Köyü Tüzel Kişiliği
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Kızılkışlacık Köyü girişinin sağında eski yerleşiminin doğusunda bulunan ahşap cami boyuna dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahşap cami boyuna dikdörtgen planlı (15x9 m) üst örtü kırma çatılı olup üzeri alaturka kiremitle kaplıdır. Mekan daha sonradan yenilenmiş olan dört adet ahşap sütunla taşınmaktadır. Yapıya çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Mihrap kireç üzerine sıva olup Geç Dönem Osmanlı mimari motifleri kalemişi tekniğiyle süslenmiştir. Mihrabın tam ortasında kandil motifi, köşelerinde ise perde motifi bezemesi yeralmaktadır. Mihrabın üst kısmında ise kalemişi olarak Kuran’dan bir ayet bulunmaktadır. Cami sekiz adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Bunlardan batı tarafında bulunan iki tanesi kapatılarak niş şeklinde kullanılmaktadır. Pencere nişlerinin etrafı mavi-beyaz kalem işi motiflerle bezenmiştir. Mihrabın doğu tarafında iki pencere arasında ahşaptan vaaz kürsüsü, mihrabın batısında ise ahşap süslemeli mimberi yer almaktadır. Mimberin çiçekli ahşap panoları üzerinde ahşap ustasının adı bulunmaktadır. Mihrap ve mimberin tam karşısında ahşaptan kadınlar mahvili bulunmaktadır. Caminin iç duvarlarının tüm cepheleri Geç Dönem Osmanlı motiflerinin görüldüğü kalemişi tekniğiyle süslenmiş büyük panolarla kaplıdır. Caminin ahşaptan kabartma olarak yapılmış çiçek motifleriyle süslü tavanı oldukça dikkat çekicidir. Yapının minaresi bulunmamaktadır.