­ KOÇ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

KOÇ ÇEŞMESİ - Bitlis

Adı KOÇ ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii İnönü Mah
Adres Koçbulak Sok.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bitlis Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım inönü mahallesi koçbulak sokağında bulunan çeşme evin duvarına bitişik inşa edilmiş ,basık kemerli niş içine alınmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı evin duvarına bitişik olarak yapılan dikdörtgen planlı kemerin inşa malzemesi kesme taştır. Çeşmenin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, diğer iç içe kemerli olan çeşmelerde olduğu gibi muhtemelen xvııı.yy.'da inşa edilmiştir. İç içe kemerli olarak yapılan çeşme 4.20 m.yükseklikte,2.05 genişlikte ve 1.90 derinliğindedir. çeşme nişini örten dış kemer zeminden yedi sıra kesme taş ayakları üzerine oturmaktadır. İç kemer nişi örterek, kemer ayakları duvarlara oturmaktadır. Çeşme zemin kodundan 0.50 m. derinliktedir. yapının orijinal lüle taşı kurnesi tahrip olmuştur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme