­ KOCAKÖY ASARI ANIT MEZARI | Kültür Portalı

Kocaköy Asarı Anıt Mezarı - Isparta

Harita No 2- N-26 a2
Mah. Köy - Mevkii Kocaköy Mevkii
Adres Kocaköy Asarı / Sütçüler
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım İki basamaklı bir alt yapı üzerine oturan podyumlu mezar anıtıdır. Lahit ve kapak kısmı ile birlikte İon düzeninde bir tapınağı temsil etmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ören yerinin güney batısında sur duvarının dışındaki düzlükte yer alan podyumlu mezar anıtı, gri renkli yöresel kireç taşından yapılmıştır. Alt Kaide Uzunluğu : 4.60m. Alt Kaide Genişliği : 4.10 m. Podyum uzunluğu : 3.10 m. Podyum Genişliği : 2,50 m. Podyum Yüksekliği : 3 m. lahit ve Tekne Ölçüleri : saptanmadı. Kuzey-güney istikametindeki mezar anıtının podyumu doğal kayanın düzleştirilmesiyle oluşturulmuş birkaç basamak şeklindeki kaidenin üzerine oturmaktadır. Alttan ve üstten silmelerle sınırlandırılmış podyum köşeleri biraz çıkıntılı bırakılarak paye görünümü verilmiştir. Podyumun kuzey cephesinde 3.dikdörtgen taş sırasında dört satırlık Yunanca bir kitabe yer alır. Podyumdan dar dikdörtgen iki blok taş üzerine oturan lahit teknesinin alt yüzü içbükey ve dışbükey silmelerle kaplıdır. Teknenin kuzey cephesi dört bölümlü bir kapı içermektedir. Yan yüzlerde dörder İon sütunu ile bir tapınak görünümü verilmiştir. Sütunların üzerinde arşitrav kısmında Medusa başı vardır. Kalipterleri belirtilmiş lahit kapağının üst ve köşeleri palmet biçimli akroterlerle bezenmiştir. Mezar anıtının güney kısmı boydan boya tahrip edilmiştir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 364 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita