­ KÖMÜR HANI (IV. MURAT HANI) | Kültür Portalı

Kömür Hanı (IV. Murat Hanı) - Elazığ

Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Onarım hakkında herhangi bir bilgi bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Günümüzde Karakaya Baraj Gölü suyu (1986) altında kalan han, Elâzığ-Malatya karayolunun 52. Kilometresinde, Kömürhan Köprüsünün yaklaşık 600 m kuzeyinde Habibuşağı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Eser, Osmanlı'nın Bağdat-Revan seferi (1639-1649) sırasında IV. Murat tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen yapı, kuzey-güney doğrultulu olup dikdörtgen planlıdır. Tek katlı olarak belirtilen hana sonradan ikinci kat eklenmiştir. Kapalı ve açık avlulu yapılan yapı kışlık ve yazlık han tipindedir. Güney cephesinde bulunan girişi avluya açılmaktadır. Giriş kapısının her iki yanında bekçi odaları bulunmaktadır. Batı cephesinde yedi adet üzeri kapalı yolcu hücreleri yer almaktadır. Kışlık olan bölüm, kesme taştan yapılmış sivri kemerler ile yedi sahına ayrılmıştır. Her sahında bir ocak bulunmaktaydı. Bu ocakların üzeri tonozla örtülüdür. Avlunun ortasında, hanın su ihtiyacını karşılayan havuzu bulunmaktadır. Hanın güneydoğusunda kare planlı olan mesciti bulunmaktadır. Dıştan dışa 12x12 m ölçülerindedir. Üzeri kubbeli olan mescidin köşelerinde kesme, beden duvarlarında kabayonu taş; kubbesi ise tuğla ile örülmüştür. Güney duvarında yuvarlak nişli mihrabı yer almaktadır.