­ KONAK | Kültür Portalı

Konak - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Mirahor Mahalle
Adres Mirahor Mahalle Mevkii Aksu/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye Başkanlığı
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Ev iki katlı ikinci katın hanayı ahşap olarak yapılmış.Hanay Hanay güneye doğru boydan çıkma yapıyor.Çıkma ahşap sütunlarla desteklenmiş.19. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen Türk mimarisinin ve Aksu İlçesine özgü geleneksel mimarinin yansıtıldığı sokak korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi gerekmektedir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı evin alt kısımları taş, üstteki hanay kısmı ise ahşaptır. Açık hanaylıdır.Hanay kısmı evin ikinci katında boydan boya balkon şeklinde bir çıkma yapar. Hanay ikişer sıralı toplam 6 adet ahşap sütunla taşınır.Taş duvarlar arasında her 1 metrede ahşap hatıllar var.Evin odaları ortada bir hol etrafında yer alırlar.Oda duvarları ”Hımış” tabir edilen ahşap üzerine sıva ile yapılmışlardır. Ev harap durumda olup, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır.İkinci kattaki hol tamamen çökmüş odalardan bazılarında da çökme olduğu açıkça görülmektedir..Eve ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır.Evin ahşap kırma çatısı vardır. Üzeri ise kiremitle örtülüdür.Zemin katta ahırdan önce ayrı bir kapıdan girişi bulunan odada ayrıca bir davlumbaz yer alır. Bu odanın duvarlarında gömme dolap kapakları oyma tekniğinde ahşap işçiliklidir. Gömme dolapla birlikte yan kısımlarda alt alta üçer sıra halinde ahşap nişler vardır.Buranın kiler yada mutfak olduğu anlaşılmaktadır. Daha iç kısımlarında ise ayrı ve büyük bir mekan halinde hayvanların barındığı ahır kısmı yer alır.Alttaki merdivenle ikinci kattaki hanaya çıkılır. Merdiven tektir hanayın hemen altından evin holüne doğru çıkmaktadır.Açık hanay , evin sokağa bakan tüm cephesini kaplamaktadır. Aksu İlçesi’nin ev mimarisini yansıtması açısından onarımı uygun mütalaa edilmektedir.
Orjinal Kullanım Konak
Ekler Rapor, Fotograf, Harita