­ KONUT (GÖYNÜK) | Kültür Portalı

Konut (Göynük) - Bolu

Adı Konut (Göynük)
Adres Akgün Sok. GÖYNÜK-BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Göynük İlçesi, Adnan Menderes Mahallesi, Akgün Sokak, 94 ada, 3 parselde yer alan yapı, zemin + 2 katlı olup; yoldaki eğim farkından dolayı Yeni Caddeye bakan cephesi tek kat olarak algılanmaktadır. Zemin kat moloz taş örgülü olup; üst katlar ahşap karkas malzemelidir. Duvarları bağdadi tekniğinde inşa edilmiştir. Caddeye bakan cephesinin önünde geniş bir bahçesi bulunmaktadır. Bu cephesinde çift kanatlı ahşap bir kapı, kapının sağında havalandırma penceresi solunda ise giyotin tarzı bir pencere yer almıştır. Yapının arka cephesinde, zemin katta tek kanatlı ahşap ayrı bir giriş kapısı bulunmaktadır. Konutun 2. katı, geleneksel Göynük evlerinde olduğu gibi ortada bir sofa ve bu sofaya açılan odalar, mutfak ve banyo-tuvalet kısmından oluşmakta olup; tavan ve zemin ahşap döşemelidir. Arka cephede, üst katlarda orta aksta dışa çıkmalı ahşap korkuluklu birer balkon, balkonlara açılan birer balkon kapısı ve penceresi bulunmaktadır. Arka cephe ve yan cephelerde ahşap söveli, geniş dikdörtgen formlu pencereler kullanılmıştır. Sağ yan cephesinde 2. katta ise üçer adet küçük boyutlu havalandırma penceresi vardır. Yapının ön bahçesine bağlantı sağlayan beton uzantının yansıdığı sol yan cephesinde zemin kat sağır bırakılmıştır. Cephelerde katlar arasında ve pencere denizliklerinin altında yatay; cephe köşe noktalarında dikey ahşap silmeler yer almaktadır. Kırma çatı üzeri marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Saçak altı ahşap kaplıdır.
Ayrıntılı Tanımı -
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1014    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba