­ KONUT (SİLSÜPÜRLERİN EVİ) | Kültür Portalı

Konut (Silsüpürlerin Evi) - Kırıkkale

Adı Konut (Silsüpürlerin Evi)
Mah. Köy - Mevkii Keskin İlçesi, Gündoğdu Mahallesi, Bülbül Sokak No: 15/2
Adres Keskin İlçesi, Gündoğdu Mahallesi, Bülbül Sokak No: 15/2
Vakfiye
Genel Tanım Zemin üzeri tek katlı olarak inşa edilmiş, dıştan sıvalı, taş – ahşap ve ilk kat taş kullanılarak inşa edilmiş bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Zemin üzerine tek katlı olarak inşa edilen yapının ikinci katı ahşap çatkılı, kerpiç dolgulu olup girişi güneydendir. Güneyde kendisine ait bir bahçenin içindedir. Güney cephe girişi balkon çıkmalı ve altta iki, üst katta üçlü ahşap destekle taşınan sundurma üçgen çatılıdır. Kenar bordür geçişleri kıvrım dalgalı çatı saçak hattı dikey çatkılıdır. Saçak bitim hattı düz silmeli ve pencereleri altta üçgen aynalıklı kapaklı ve dikey dikdörtgen planlıdır. Üst kat pencereleri sonradan yatay kare biçiminde dikey bölmeli hale dönüştürülmüştür. İçteki dolap, niş, yüklük sistemleri iyi korunmuş ve her bir köşe odası sağlam durumdadır. Ahşap kapı kanatları ve dikdörtgen pencere düzeni çift kapaklıdır. İkinci katın güneybatı ara koridorunda tuvalet ve mutfak bulunmaktadır. İç ahşap dolap geçme aksamı ve sivri kemerli küçük dolap nişleri bulunmaktadır. 19. yy geleneksel Osmanlı konut mimarisini 20. yy’a taşıyan sivil mimarlık örneğinin temsilcisi konumundadır. Özellikle iç aksamın iyi durumda olduğu ve korunduğu tespit edilmiştir.
Yayın Dizini Metin ATAR
Revizyon AKTVKK