­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adı KONUT (SİVİL MİMARİ)
Adres İlyas Sok. No: 7 AVANOS/ NEVŞEHİR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı yapının üzeri kırma çatı ile örtülü olup alaturka kiremit kaplıdır. Alt kat tavanları taş tonoz, üst katlar ahşap kirişlidir. Üzerine kat çıkması düşünüldüğü için tabandaki kirişlerin altı ahşap kaplanmıştır. Savaş çıkınca da düşünce gerçekleştirilemediği için bu şekilde kaplamasız kalmış dış cephe divanhane önüne balkon yapılmak istenmiş, bu nedenle demir boru profilden eli böğründeler motifler yapılmış cephe görüntüsünün bozulmasına neden olmuştur. Yapıya su tesisatı çekildikten sonra tesisattan ve temelden gelen sudan kaynaklanan rutubet yapıya zarar vermektedir. Yapıya basık kemerli çift ahşap kanatlı giriş kapısından girilmektedir. Aydınlatma penceresi sivri kemer bordürlüdür. Kapının yan bordüründen başlayan, aydınlatma penceresine kadar devam eden düz profilli, kademeli bir bordür ile giriş vurgulanmak istenmiştir. Giriş katına sonradan büyük boyutlu, özgün olmayan süslemeli demir parmaklıklı pencere açılmıştır. Divanhaneye ait pencereler, yarım daire kemer bordürlü olup, gerek ölçü, gerekse şekil bakımından diğerlerinden değişiktir. Divanhanenin her iki yanındaki köşk odanın pencere düzeni de ikili grup şeklinde, dikdörtgen bordürlü ve kemer şeklinde biten sövelidir. Girişi düz profilli dikdörtgen bordürlüdür. Bu oda kademeli taş konsollarla üzerinde çıkma yapmaktadır.