­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adres Cami Sokak No: 39 AVANOS/ NEVŞEHİR
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı yığma tekniğinde yapılmış yapıya yarım daire kemerli çift kanatlı demir kapıdan girilmektedir. Kemerin ortasında kitabe vardır. Aydınlatma penceresi de yarım daire kemerli olup bordürü farklı renkte boyanmıştır. Zemin kattaki küçük boyutlu pencerelerin etrafında kemer oluşturacak şekilde taş profil vardır. Saçak altında düz profilli silmeler mevcuttur. Kalplerin yan yana dizilmesi ile oluşan bordür birinci katı ikinci kattan ayıran kat silmesini oluşturur cephesinin ortasında yer alan balkona kemerli kapıdan çıkılır. Kapıdan yanında diğer pencerelerden farklı daha dar Bursa kemeri tarzında pencereler yer alır. Birinci kat pencereleri üçlü ve ikili gruplar şeklinde olup dikdörtgen sövelerinin altında kalplerden oluşan bordür bulunmaktadır. Aynı bordür balkon kapısısın üzerindeki kemerde de vardır. Balkonun üstü beşik çatılı olup alnı ahşap kapılı ve tezyinatlıdır.