­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adı KONUT (SİVİL MİMARİ)
Adres Çarşı Sok. No: 88 AVANOS/ NEVŞEHİR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yığma taş tekniğinde yapılmış iki katlı yapı beyaz kireç badana ile boyanmıştır. Düz letonlu giriş kapısının sağ yanında iki, sol yanında tek dikdörtgen bordürlü, demir parmaklıklı penceresi mevcuttur. Bu pencerelerin üzerleri hilal motiflidir. Aynı motif geometik formlu rozetlerle birlikte saçak silmesinin altında kullanılmıştır. Üst katta taş konsollar üzerine oturtulmuş olan balkon çökmüştür. Birinci kattakı ikişer pencereden oluşan iki grup bulunmaktadır. Dikdörtgen bordürlü pencereler farklı motifli çift kemerli söve ile çevrelenmiştir. Cephede yer alan ahşap balkondan döşeme izleri kalmıştır. Bina cephesinde altkat pencereleri ve üstkat saçak altında ay (hilal) motifleri yer almaktadır.