­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Adı Konut
Mah. Köy - Mevkii Görgü Camii Mahallesi
Adres Görgü Camii Mahallesi Yalvaç/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Görgü Cami Mahallesinde, tapunun 379 ada, 10-11 parselinde ve Görgü Camii’nin kuzey doğusunda yer alır. Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerinde konumlanan ev dikdörtgen bir plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar Pencerelerinin yenilenmesi dışında herhangi bir onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Görgü Cami Mahallesinde, tapunun 379 ada, 10-11 parselinde ve Görgü Camii’nin kuzey doğusunda yer alır. Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerinde konumlanan ev dikdörtgen bir plana sahiptir. Eğimli arazi üzerinde yer aldığından dolayı su basman kodu düzeltilerek üzeri iki katlı olarak planlanmıştır. Su basman kısmı taş, üst katlar ahşap, bağdadi ve kerpiç malzeme ile inşa edilmiştir. Su basman üzerine ahşap kirişler üzerine güney kısmı taşırılarak birinci kat yapılmıştır. İkinci kat doğu ve güney cephede çıkmalara sahiptir. Güneydeki çıkma konsollara bindirilmiştir. Güney cephe yatay istif edilmiş tahtalarla kaplanmış, doğu cephe ise kireç katkılı sıva ile sıvanmıştır. Ev güney, doğu ve batı cephesine açılmış, dikdörtgen formlu çok sayıdaki pencere ile aydınlatılmıştır. Taşınmazın üst kısmı kırma çatı ile örtülmüştür. Yapının içerisine girilemediğinden dolayı planı, plan elamanları ve diğer özellikleri ile ilgili bilgi edinilememiştir. Ev cephesi, kitle ve formu, malzemesi ile geleneksel Türk evinin özelliklerini yansıtmaktadır.
Tescil Kararı
Yayın Dizini Prof. Dr. Ziya GENCEL ve Yrd. Doç. Dr.Zekeriya ŞİMŞİR’in 19.03.2012 tarihli raporundan alınmıştır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita