­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Bitlis

Adı KONUT
Mah. Köy - Mevkii AHLAT-HAVAİ SULTAN MEVKİİ
Adres Erkizan Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen plan üzerine inşa edilen yapı; tek katlı, volkanik düzgün kesme taştan örülü, düz toprak damlı olarak yapılmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen temel üzerine inşa edilen binanın yapımında tamamen volkanik kesme taş kullanılarak toprak düz dam ile nihayetlendirilmiştir. Tek katlı olan konutun diğer sivil mimari yapılara göre farklı bir mimari özelliğe sahip olması bakımından dikkat çekmektedir. Taşıyıcı duvarları diğer yapılar gibi sade fakat kapı ve pencereleri nişli ve işçilikli olması yönünden önem arz etmektedir. Özellikle konutun güney cephesine açılan gayet ihtişamlı, büyük kemer silmeli nişli kapısı konuta farklı bir özellik katmıştır. Yapı; güney cephesinden açılan dikdörtgen formlu, yuvarlak kemerli iki adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Yapı metruk vaziyette olup, toprak düz damı çökmüştür.
Tescil Kararı Diyarbakır K.K 16.11.1991/ 921 Diyarbakır K.K 14.05.1993 /1249

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 986    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi