­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı "Bayrakçıoğulları Evi" adıyla bilinen yapı, bodrum üzerine zemin+bir katlıdır. Yapıya, bugün Tokat Caddesine bakan cepheden girilmektedir. Sağır olan bu cepheye göre sol yan cephe asıl giriş cephesi olup, giriş bodrumdan çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Birinci katta solda demir parmaklıklı üç pencere, sağda iki tane giyotin pencere, ikinci katta ise yedi tane büyük, bir tane küçük dikdörtgen pencere yer almaktadır. Çanakçı deresine bakan arka cephede, dört adet dilimli konsolla destekli, tüm cephe boyunca uzanan çıkma yer almakta olup, cephede her iki katta da giyotin pencereler mevcuttur. Tokat Caddesine göre sağ yan cephede, her iki katta dörder dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Yüksekliği 4.5 metre olan bodrumda sağda ve solda ceviz kırma mekanları olarak kullanılan odalar vardır. Ev, ahşap karkas arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiştir. Köşe dikmeleri ve kat arası profilli silmelerle vurgulanmıştır. Kırma çatı alaturka kiremitle örtülüdür. Altı ahşap kaplamalı saçağın kenarları işlemelidir.