­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Nevşehir

Adı KONUT
Adres NEVŞEHİR CADDESİ NO: 41 DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Zemin + 1 katlı taş malzeme ile inşa edilmiş düz çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı sokak üzerinde eski doku adası içinde yer almakta, avlulu zemin + 1 katlı taş malzeme ile inşaa edilmiş düz çatılıdır. Avlu içinde müştemilat işlek mekanlar olup iç mekanlar kaburgalı tonoz ile örtülüdür. Kaya dam bulunmaktadır. Avlu içinde yer alan yapının avlu girişi dikdörtgen çerçeve içinde yer alan çift kanatlı kapı ile sağlanmaktadır. Avlu içinde kaya dam ve müştemilat bulunmaktadır. Yapının ön cephesinde ortada taş bezemeli dikdörtgen kademelenerek yuvarlak kemer alınlığı ile birleşen çerçeve içinde bulunmaktadır. Kapının üzerinde yarım daire formunda madeni parmaklıklı penceresi yer alır. Girişin iki yanında birer adet pencere yer alır. İç mekan: Derinlemesine dikdörtgen kaburgalı tonoz örtülü giriş holünden sağ ve sol yanlarda ahşap kapılardan odalara dağılım sağlanmıştır. Giriş aksının tam karşısında birkaç bölümden meydana gelen mutfak bölümü vardır. Sonradan eklenmiş olan üst kata çıkan tek kollu merdiven bulunmaktadır. Konutun bugünkü sahibi Hasan AYTEKİN’dir.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.02.08.1991-1078