­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres Menteş Sok.No:38
Parsel 4-5-6-8
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Abidevi bir görüntüsü olan iki katlı yapı kitabelerine göre h.1317(1899) tarihinde inşaa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı şehre hakim bir tepe üzerinde kurulan konağın önünde geniş bahçesi ve taş döşemeli avlusu(hayat) olan yapı iki katlıdır.konağın taç kapı tarzındaki avluya giriş kapısı sivri bir kemer ve üstte konsol dizisi ile anıtsal görünüşe sahiptir. Basık kemerli kapı açıklığı ile kuşatma kemerinin alt orta aksı üzerine Arapça kitabe yerleştirilmiştir. Çift kanatlı cümle kapısından döşemeli hayat kısmına geçilir. Eve girişi sağlayan ahşap bir kapıdan ortada dikdörtgen planlı tavanı beşik tonozlu bir hole girilir. konağın alt katı ahır depo vb. hizmetler için kullanılmıştır. Evin üst katına çift kollu ve iki sahanlıklı taş merdivenle çıkılmaktadır. Üst kat haremlik selamlık anlayışına uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Sofa ile doğusunda yer alan iki oda selamlık ,sofadan dar bir kapıyla geçilen ve bir koridor etrafında sıralanan mekanlardan oluşan bölüm de haremlik kısmını teşkil eder. Mutfak haremlik kısmının koridoruna sivri kemerli bir açıklıkla bağlanır. Sade görünüşlü odaların pencere önlerinde sekiler yer alır. Selamlık bölümünde şehir manzarasına hakim odalar oldukça aydın ve ferah bir mekan etkisine sahiptirler. Düzgün kesme taşla inşa edilen yapı düz toprak damla örtülmüştür.
Tescil Kararı DKTVKK 15.05.1991 Tarih ve 710 sayılı karar