­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Halit Sokak üzerinde bulunan yapı bodrum+zemin+ara kat+bir katlıdır. Zemin katta biri cephenin ortasında, diğeri sağ tarafta olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Cephenin ortasında yer alan çift kanatlı ahşap kapı asıl giriş kapısı olup, üzerinde demir parmaklıklı aydınlık penceresi yer almaktadır. Zemin katta iki kapı arasında küçük bir dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Ara kat pencerelerinden soldakinin kenarı genişletilerek değişikliğe uğratılmıştır. Cephesi silmelerle üç bölüme ayrılmış birinci kat; biri düz, diğeri gönyeli iki çıkmalıdır. Düz çıkmanın ön yüzünde üç, yan yüzünde bir dikdörtgen giyotin pencere; gönyeli çıkmanın ön yüzünde iki, yan yüzünde bir dikdörtgen giyotin pencere yer almaktadır. Çıkma bulunmayan sol bölümde ise üçlü pencere düzenlemesi görülmektdir. Kırma çatı alturka kiremitle örtülmüş, altı içe eğimli saçak altları ahşapla kapatılmıştır. Taş temel üzerine ahşap iskelet arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiş yapının tavan ve yer döşemeleri ahşaptır. Ahşap merdivenlerin korkulukları da süslemelidir. İç mekanda dolap ve yüklük mevcuttur.