­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yozgat Sokak ile Sulu Sokağın kesiştiği köşede yer alan, bodrum üzerine zemin+ara kat+bir katlı köşe yapısıdır. Evin, her iki sokaktan da girişi bulunmaktadır. Yozgat Sokağa bakan cephesinde, zemin katın ortasında bulunan, cepheden içerde kalmış, birkaç basamakla çıkılan kapıyla girilmektedir. Kapının iki yanında geniş dikdörtgen pencereler yer almaktadır. Tüm cephe boyunca uzanan tek çıkmalı birinci kat cephesinin ortasına; üçgen alınlıklı, bezemeli kemerli balkon yerleştirilmiştir. Balkonun her iki yanında birer adet geniş dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Sulu Sokağa bakan cephede, zemin katın orta bölümünde tek kanatlı ahşap giriş kapısı vardır. Ara katta; kapının üzerinde aydınlatma penceresi, sağ tarafta bir geniş dikdörtgen pencere, sol tarafta küçük dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Birinci kat, tüm cephe boyunca uzanan tek çıkmalıdır. Ahşap bir silmeyle iki bölüme ayrılmış çıkmanın ön yüzünde her iki bölüme birer geniş dikdörtgen pencere yerleştirilmiştir. Yapı, kırma çatının alaturka kiremitle kaplandığı bir örtü sistemine sahiptir. Geniş saçak altları ahşapla kapatılmıştır.