­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Isparta

Adı Konut
Mah. Köy - Mevkii Doğancı Mahallesi
Adres Doğancı Mahallesi 2436 Sokak No:1 Merkez/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet Sahibi
Vakfiye
Genel Tanım Yapı zemin+bir katlı olup, zemin kat ahşap hatıllı moloz taş örgülü, üst katı bağdadi teknikle inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Bahçede kullanılan servis mekânının çatı döşemesi betonarme olarak değiştirilmiş ve üst kata hizmet adan bir teras haline getirilmiştir. Bunun dışında yapıda önemli bir müdahale tespit edilmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapı zemin+bir katlı olup, zemin kat ahşap hatıllı moloz taş örgülü, üst katı bağdadi teknikle inşa edilmiştir. Yapının ana girişi 2436 Sokak cephesinden üst kata birkaç basamakla ulaşılan bir merdivenden sonra çift kanatlı bir ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Ayrıca 2433 Sokaktan bahçeye girişi sağlayan bir ahşap kapı daha mevcuttur. Kırma çatı formundaki çatısı alaturka kiremit örtülüdür. Kareye yakın bir formu olan yapı orta sofalı bir plan şemasına sahip olup, üst katında sofanın her iki yanında ikişer oda bulunmaktadır. Giriş kapısına göre sağ yanda kalan odaların arasında depo gibi kullanılan küçük bir oda daha mevcut olup, sol yanında buna karşılık gelen aralıkta ise zemin kat-üst kat bağlantısını sağlayan ahşap bir merdiven ve ıslak hacim olarak kullanılan bir mekan yer almaktadır. Odaların sofaya açılan iç pencereleri vardır ve tüm oda tavanları çıtalı ahşap tavan olarak inşa edilmiş olup, yıldız tavan göbeğine sahiptir. Bazı odaların tavan duvar birleşimleri alçıdan bir yay formunda bir geçiş ile sağlanmaktadır. Ayrıca odalarda nitelikli ahşap işçiliğinin örneği sayılabilecek dolaplar yer almaktadır. Sofa bahçeye bakan cepheden dışarı doğru açılarak bir terasa ulaşmaktadır. Bu teras bahçede depo olarak kullanılan ve muhtemelen dönem eki olarak inşa edilen bir eklentinin çatısının betonarme olarak değiştirilmesi yoluyla oluşturulmuştur. Yine ıslak hacim olarak kullanılan bir eklenti de terasta yer almaktadır. Zemin katta da aynı şekilde orta sofalı plan şemasına sahip olan yapının üretim ve depolama amaçlı kullanılan mekanları bu katta yer almaktadır ve sofadan bahçeye doğrudan çıkış-giriş sağlanmaktadır. Yapının 2433 Sokak cephesinde hem bahçeye hem de sokağa doğru çıkma yapan bir köşe cumbası vardır. Yapının pencereleri ½ oranında dikdörtgen formlu tek kanatlı ya da giyotin tipindedir.
Önerilen Kullanım Konut
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 20.09.2010 Gün ve 4412 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1111    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı