­ KÖROĞLU KALESİ | Kültür Portalı

Köroğlu Kalesi - Iğdır

Adı Köroğlu Kalesi
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Güngörmez Köyü
Adres Güngörmez Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır İli Merkez ilçeye bağlı Güngörmez Köyü’nün 15 km güneyinde 2595 rakımlı Köroğlu tepesinde ana kaya üzerine düzgün kırmızı kesme taştan yapılmıştır
Yapılan Onarımlar onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli Merkez ilçeye bağlı Güngörmez Köyünün 1.5 km güneyinde 2595 rakımlı Köroğlu tepesinde bir kale kalıntısı olduğu tespit edilmiştir. Ana kaya üzerine oturtulmuş sur duvarları düzgün siyah kesme bazalt taşından yapılmıştır. Kalenin güney yönündeki dik rampadan merdivenler ile batıya bakan kale ana kapısına ulaşılır. Ana girişin her iki tarafı silindirik burçlarla talikim edilmiştir. Girişin 10 m güneyinde yine batı cephede merdivenli yolun tam üzerinde 2 katlı kayaya oyularak yapılmış bir bölüm mevcuttur. Savunma amaçlı olduğu düşünülen bölümün 2. katlı olduğu ahşap taban hatıllarının konulduğu duvara oyularak yapılmış izlerden bellidir. Iğdır ovasının da tam olarak görüldüğü hâkim bir tepeye kurulmuş olan kalenin güneybatısında 3 basamaklı bir altar bulunmaktadır. Küçük bazalt taşlar ile kaplama yapılan sur duvarlarında harç az taş ise çok miktarda kullanılmıştır
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 08/03/2002 ve 1215 sayılı kararı