­ KOSTAKİ KONAĞI | Kültür Portalı

Kostaki Konağı - Trabzon

Adres Cumhuriyet Mah. Zeytinlik Sok. Merkez Trabzon
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Bakanlığı
Yaptıran Kostaki Teophylaktov
Yapım Tarihi Osmanlı / 1910
Vakfiye
Genel Tanım AYRINTILAR Cumhuriyet Mahallesi, Zeytinlik Sokak üzerinde bulunan bina 20. yy. başlarında Aleksi Kostaki isimli Rum tüccar tarafından büyük konut olarak yaptırılmıştır. İtalyan ve Rus mimari etkilerini taşıyan bina, bu tarz mimarinin üslup açısından Türkiye'deki sayılı örneklerdendir. Bodrum kat üzerine zemin+2 katlı taş bir binadır. Dış yüzeylerde pembemsi renkli dikdörtgen yonu taşların farklı tarzda uygulaması ile zengin bir cephe düzeni oluşturulmuştur. Güneybatısında ve güneydoğusunda çıkma yapan çokgen mekanlar cephenin hareketliliğini artırmıştır.Atatürk, 1924 yılında Trabzon'a İlk gelişinde bu konakta kalmıştır. Yapı, 1937'den 1987 yılına kadar Kız Meslek Lisesi olarak kullanılmış ve sonra Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. 2000 yılında yapılan kapsamlı bir restorasyon sonrasında Trabzon Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır (Nemlioğlu, 2008) Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Yapılan Onarımlar Kültür Bakanlığı tarafından onarımları yapılmaktadır
Ayrıntılı Tanımı Cumhuriyet Mahallesi, Zeytinlik Sokak üzerinde bulunan bina 20. yy. başlarında Aleksi Kostaki isimli Rum tüccar tarafından büyük konut olarak yaptırılmıştır. İtalyan ve Rus mimari etkilerini taşıyan bina, bu tarz mimarinin üslup açısından Türkiye'deki sayılı örneklerdendir. Bodrum kat üzerine zemin+2 katlı taş bir binadır. Dış yüzeylerde pembemsi renkli dikdörtgen yonu taşların farklı tarzda uygulaması ile zengin bir cephe düzeni oluşturulmuştur. Güneybatısında ve güneydoğusunda çıkma yapan çokgen mekanlar cephenin hareketliliğini artırmıştır.Atatürk, 1924 yılında Trabzon'a İlk gelişinde bu konakta kalmıştır. Yapı, 1937'den 1987 yılına kadar Kız Meslek Lisesi olarak kullanılmış ve sonra Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. 2000 yılında yapılan kapsamlı bir restorasyon sonrasında Trabzon Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır (Nemlioğlu, 2008) Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3726    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe