­ KÖY CAMİİ | Kültür Portalı

Köy Camii - Isparta

Adı Köy Camii
Mah. Köy - Mevkii Bahtiyar Köyü
Adres Yalvaç
Vakfiye
Genel Tanım 2056 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan köy cami köy tüzel kişiliği adına kayıtlıdır cami eski toprak.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kuzey ve Güney Kısmına yazlık kısımlar eklenmiş. 1990 yılında bahçeye bir minare eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Orijinal caminin harim kısmı 3 neften oluşmakta olup; Batıda bulunan son cemaat kısmı olan yani 4. nef daha sonra duvarlarla kapatılarak yazlık camii olarak düzenlenmiştir. Şu an mevcut olan 3 nefin ortasında taşıyıcı 4 ahşap direk mevcuttur. Direkler üzerinde kirişleme tekniğiyle yapılan ve uzunluğu yaklaşık olarak 220 cm. olan yastıklarla desteklenen ana kirişler ve duvarları caminin üst yapısının ağırlığını taşımaktadır. Yastıkların profilleri birbiriyle aynıdır. Her bir yastık dört adet dövme çiviyle ana kirişe çakılarak sabitlenmiştir. Camii tavanında kirişler döşendikten soma tahta üzerine çakılan ve çıtalarla baklava dilimi şeklinde süslemeli bir tahta döşeme mevcuttur. Bu baklava dilimi motifli tahta döşemesi tüm camii tavanında mevcuttur. Camii ortasındaki bu dört taşıyıcı ahşap direk bitiminden caminin kuzey bitiş duvarı önünde kısmen kalmış olan yalancı direklere kadarki kısımda aynı dönemde daha fazla insanın mekan içinde ibadet edebilmesi için bir asma kat yapılmıştır. Asma kat camii kuzey duvarına dayalı ve kısmen içinde kalan yalancı ahşap dikmeler ve orta dikmeler arasında inşa edilmiştir. Bu kısımda aydınlatma caminin diğer bölümlerindeki aydınlatma sisteminden farklı olarak doğu ve batı cephesinde bulunan daha küçük dikdörtgen pencerelerle yapılmaktadır. Caminin diğer kısımlarının aydınlatması tek sıra kemerli pencerelerle sağlanmaktadır. Doğu, batı ve güney cephelerde bu şekilde yapılmış 2 şer tane pencere mevcuttur. Pencerelerin bir kısmı dışardan demir korkulukludur. Camiinin duvarı yaklaşık 1m. kalınlığında ve taş örgüdür. Camiye giriş batı cepheden kuzey köşeye yakın bir yerde sonradan yapılan basit demir bir kapıyla sağlanmaktadır. Minber, vaiz kürsüsü ve mihrap son zamanlarda değiştirilerek ahşap kaplama lambri yapılarak elden geçirilmiştir. Camiye yakın zamanda batı ve kuzeyinde kapalı olarak yapılan yazlık camiler eklenmiştir. Batısındaki yazlık camii, caminin girişininde bulunduğu giriş saçak kısmının bulunduğu orijinal son cemaat kısmı olan 4. nefin daha sonra duvarla kapatılarak yazlık camii olarak düzenlenmesiyle oluşturulmuştur. Burada orijinalde görülmesi gereken sundurma üzerinin ağırlığını taşıyan ahşap direğinden camiinin bu kısmındaki yeni düzenleme nedeniyle ancak 2 tanesi görülebilmekte diğerleri duvar örgüsü içinde bırakılmıştır. Kuzeyinde yapılan yazlık camii ise orijinal caminin kuzey duvarına bitişik dayalı olarak yakın dönemde inşa edilmiştir. Camiye bitişiktir ama girişi dahi ayrıdır. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olsa da kuzeydoğu köşede yapı arsanın yuvarlak dönüşüne uydurularak bir plan uygulanmıştır. Betonarme ve 2 katlı olarak planlanmış; altta bodrum katı 5 erkek 1 bayan tuvaleti olarak düzenlenmiş, bayan tuvaleti haricindekiler faaliyete geçirilmiştir. Üst katta yer alan camii kısmı tek mekân olarak planlanmış, ibadete açılmıştır. Camii Bahçesinde bulunan ancak bugünkü camii zemin seviyesinin altında kalan bir tuvalet daha vardır. Köy meydan tuvaleti olarak kullanılan tuvaletin girişi camii bahçesi dışında kalan sokaktan yapılmaktadır. Camii bahçesinde kuzeybatı köşede kalan bu tuvalet özellikle güneye doğru bahçe seviyesi yükselmesi nedeniyle tamamen zemin altında kalmakta ve her ne kadar camii bahçe zemini altında kalmaktaysa da daha çok bir köy meydan tuvaletidir. Caminin ilk yapım evresinde doğudan batıya doğru meyilli olan arazinin teraslanarak caminin yapıldığı anlaşılmaktadır. Bahçe duvarı yakın dönemde yapılmış bahçeye giriş günümüzde kuzey ve güneyden sağlanmaktadır. Caminin minaresi camii bahçesinin güneybatı köşesinde yer almakta yaklaşık 30 m. yükseklikte ve üzerindeki kitabede 1990 yılında yapıldığı belirtilmektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 20.02.2009 Tarih ve 2968 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki