­ KÖY ODASI | Kültür Portalı

KÖY ODASI - Nevşehir

Adı KÖY ODASI
Adres GÜMÜŞKENT KASABASI GÜLŞEHİR/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Yöresel kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yöresel kesme taştan 1939 yılında yapılmıştır. Tek katlı ve tek odalıdır. Giriş kuzeydoğu köşesindendir. Güneye bakan dış cephesinde bir kitabe yer alır. Kitabede “Maşallah Mimarı Hacı Ömer Usta 1939” yazılıdır. Ön cephe kesme taştan, diğer kesimler moloz taştan yapılmıştır. Binanın iç kesiminin tabanı kaplama taşlarla döşenmiştir. Kenarlarda sedirler yer alır. Dört duvar samanla karıştırılmış kerpiç sıva üzerine beyaz alçı ile sıvanmıştır. Üzeri fresklerle süslenmiştir. Kapıdan girişte kuzey duvarda katar halinde bir tren üzerinden üç adet yıldız iki adette birbirine girmiş bitkisel motif vardır. Doğu duvarından vazodan yükselen motiflerle yüksek kaideli bir meyvelik üzerinde dilimlenmiş karpuz resmi ile ortada altı minareli bir camii yer alır. Güney duvarında iki pencere ve pencere ortasında bir mihrap resmedilmiştir. Pencere kenarında vazodan çıkan bitki motifi vardır. Batı duvarında vazodan çıkan üç bitki motifi, bir dolap ve gemi tasvir edilmiştir. Tavan yakın kısımlarda bir sıra halinde bitkisel bir friz yer alır. Tavan kısmı kavak kirişli olup, üzeri tahta ve betonla kaplanmıştır. Tavanın 1/3 ahşap tavanın çürümesinde dolayı çökmüştür.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 26.10.1991/1160