­ KUBELİ (KUBBELİ) CAMİİ | Kültür Portalı

KUBELİ (KUBBELİ) CAMİİ - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi H.731 M.1330
Yapan Hacı Ali Bin İdris
Kitabe Var (Kapı üzerinde)
Vakfiye Var (Kapı üzerinde)
Genel Tanım Kale ile Hıdırlık arasında kendi adı ile anılan mahallede, kare planlı tek kubbe ile örtülü dış duvarları düzgün kesme taşdan yapılmış bir camiidir. Batı yönü kubbeli dağ sokak önü meydanlık olup çeşme vardır. Camiye kuzeyden girilir. Giriş sivri kemerli ve ahşap kapılıdır. Kapı üzerinde caminin yapılışına dair kitabesi bulunur. Minaresi giriş kapısının hizasından yükselmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapılışında ahşap olan minaresi, mahalle halkından Ahmet Ali Dayıoğlu'nun yardımı ile 1937-38 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra depremle yıkılmış çimento ile yenilenmiştir.Minberi1973 yılında yenilenmiştir.Kapı kemeri pervazı, mihrabın üst kısmı ve duvarlar yakın zamanda boyanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı caminin üstünü onikigen kasnaklı sivri çatılı bir kubbe örter. Dış duvarları düzgün kesme taştan yapılmıştır. Kuzeyde dört basamaklı girişin, kemeri sivri olup, mermerdir. Ahşap kapı tek kanatlı ve iki parça halindedir. Girişin üst ve eyan kısımları iki silmeli söve görünümündedir. Giriş kapısının üzerinde, cami beden duvarında hafif çıkıntı teşkil eden saçağa kadar olan kısımdan itibaren minare yükselir. Kısa olan minare gövdesi çimento ile kaplıdır. Gövde üzerinde, kubbe hizasında ve şerefe altında ince bir bilezik bulunur. Şerefe altı, yukarıya doğru genişleyen beş çıkıntı halinde kirpi burnu tarzındadır. Sivri kemerden sonra girilen giriş kısmının üzeri, basık taş tavanlı olup taşın bir kısmı devşirme malzemeden (Bizans mimari parçası) meydana gelir. Ahşap kapının ortasında, daire içinde yıldız ve beşgen şeklinde geometrik oymalarla, aralarında sitilize bitkisel motifler (Dal ve yaprak) grift bir kompozisyon meydana getirmiştir. Alt kısmındaki bordür tahrip olmuş, kısmen silinmiştir. Üstte, tek satır lahinde sülüs yazı sitilinde bir kitabe bulunur. Kitabe şöyledir: Eztehalül cennete entüm ve ez vacühüm tühberü İki parçadan meydana gelen kapıyı tutturmak için alt ve üst demir çivilerle monte edilmiş uzun derin birplaka uzanır. Çivilerle tutturulan kısımların altı rozete benzeyen derin plakalar halindedir. Giriş kapısının solundaki dikdörtgen pencere ile batı yönündeki pencere üzerinde, kabartmalı Bizans mimari parçalar kullanılmıştır. Kapının üstünde, beden duvarında sülüs yazı ile beş satırlık camiinin yapılışına dair Arapça kitabesi bulunur. Kitabe Şöyledir: 1- Rahim olan Allahın adıyla Allahutaala dedi 2-Mescitler Allahındır.Allahla birlikte kimseye tapmayınız. 3-4-5- Bu mübarek yerin imaresini, suçlu kul Hacı Ali bin idris" Allah onun sununu iyileştirsin" 731senesinin mübarek ayında büyük mevla Nasurddevleveddin Ahmet bin Muhammed'in" Allah onun yardımını aziz kılsın emriyle inşa ettim. İÇ MEKÂN: Kubbeye geçiş köşelerde beşli üçgenlerle olur. Duvarların üst kısmında doğu-batı yönünde iki pencere, Aşağıda batı-kuzey ve güney yününde üç pencere içi mekânı aydınlatır. İç mekân 7.40 x 7.40 ebadındadır. Üst pencereler derin bir şekilde eğimli ve içe doğru genişlemektedir. Mihrap mermerden olup, niş kısmının üstü köşeli ve sivri kenarlıdır. Mihrap üzerinde, mermer plakalarla dikdörtgen çerçeve içine alınmış tek satır ayet yazılıdır. "Küllema dahhele aleyha Zekeriyyel mihraba 1373, Basit minberi ahşap olup güneybatı köşededir. Üst duvarlarda yuvarlak içine alınmış eshab-ı kiram yazılı levhalar bulunur. Girişin sağında batı yönünde müezzin yeri ile solunda merdivenle çıkılan ön kısmı tamamen kafes halinde kapatılmış olan kadınlar mahfili bulunur. Minareye çıkış buradaki bir kapıdan olmaktadır.
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar Camileri, Ankara, 1973
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe