­ KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ | Kültür Portalı

Kültür ve Turizm Derneği - Mardin

Envanter No .
Adres Ulu Cami Mahallesi 104.Mut Sokak No:32-36
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Genel Tanım Zemin+2 katlıdır. Üç giriş kapısı bulunmaktadır. Kesme taştan inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Avlunun zemini betonla kaplanmış doğusundaki kemerli cephenin arkası yıkılmıştır. Kuzeybatı köşedeki eyvan camekanla kapatılmıştır.Terasın kuzeybatı köşesinde betonarme eklentiler yapılmış kuzey cephedeki eyvan duvarla örülerek içinde bir pencere açılmış,eyvanın yanındaki dilimli sivri kemerli pencere kapatılıp önünde camekanlı giriş yapılmış 2.terasın güneydoğu kısmında kerpiç eklenti yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Batıya bakan 32 nolu giriş çapraz tonozlu büyük bir kavsaranın içinde dilimli sivri kemerli anıtsal bir kapıdan çapraz tonozlu giriş eyvanına geçilmektedir. Eyvanın güneyinde tuvalet yer almaktadır. Eyvandan kuzeyinde mekanlar bulunan avluya girilmekte ve kuzey cephe önünden taş merdivenlerle birinci kat terasına çıkılmaktadır.Terasın doğusundaki yuvarlak kemerli küçük bir geçişle yandaki terasa ulaşılmaktadır. Terasın kuzeyi mekanlarla çevrilidir. Pencereler üç dilimli sivri kemerli ve kemerin içinde tepe pencereleri yer almakta olup kapatılmıştır. 36 nolu kapı doğrudan ikinci kat terasına çıkılmaktadır. Terasın doğusundaki yuvarlak kemerli küçük bir geçişle yandaki terasa ulaşılmaktadır. Terasın kuzeyi mekanlarla çevrilidir. Pencereler üç dilimli sivri kemerli ve kemerin içinde tepe pencereleri yer almakta olup kapatılmıştır. 36 nolu kapı doğrudan ikinci kat terasına açılmaktadır.Terasın doğusu ve kuzeyi mekanlarla çevrilmiştir. Kuzeydoğu köşede cephesi iki sütuna oturan bir eyvan yer almaktadır. Doğu kanadın sokağa bakan güney yüzünde cephesi zengin taş işçiliği ile bezeli bir şahnişin (cumba) bulunmaktadır. Bitkisel motifli oldukça hareketli bir cephe oluşturulmuştur. Eyvanın içinde bitkisel motiflerle süslü kapı cephelerinden mekanlara geçiş sağlanmaktadır. Pencereler bordürlü yuvarlak kemerli hafif girintili taçlı ve üçgen alınlıklı. Alınlıkların arasında bitkisel motifli yuvarlak göz pencereler bulunmaktadır.