­ KURŞUNLU CAMİ | Kültür Portalı

Kurşunlu Cami - Erzurum

Adı Kurşunlu Cami
Mah. Köy - Mevkii Mirza Mehmed mahallesi
Adres Mirza Mehmed Mahallesi Yakutiye/ ERZURUM
Yaptıran Feyzullah Efendi
Vakfiye
Genel Tanım Erzurum’da Osmanlı çağında geleneksel bir biçim kazanan tek kubbeli camilerin tipik bir örneğini teşkil eder.
Yapılan Onarımlar Çeşitli ve değişik zamanlarda yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Camii Mirza Mehmet mahallesindedir. Kuzeyden giriş kapısı, hala ve doğudan, medreseyle çevrilmiş bir alanın ortasında yer alır. Yapı, Erzurum’da Osmanlı çağında geleneksel bir biçim kazanan tek kubbeli camilerin tipik bir örneğini teşkil eder. Boyutları, son cemaat yerini de dahil edersek 18.80x15.00 m.dir Son cemaat yerinin çatısı, dört sütunun sınırladığı tuğladan örülmüş üç beşik tonozla geçilmiştir. Dıştan çinko bir örtü ile kaplanmıştır. Camiye sade geniş kemer alınlıklı bir kapıdan girilir. Esas ana mekanı içten daire, dıştan sekizgen bir kubbe örtmektedir. Yapının iç aydınlatılması, kuzey güney cephelerde ikişer, doğu batı kısımlarda birer ana pencere ile sağlanmıştır. Minber sadedir ve hiç bir özellik göstermez. 2.80 m. derinliğindeki ahşap bir kuruluş gösteren müezzin mahfeline kuzeyde, kapının sağındaki pencere içerisinde duvara yerleştirilmiş bir merdivenle çıkılmaktadır. Kuzeybatı köşesindeki kesme taştan örülü minareye de bu merdivenle çıkılmaktadır. Yapıda iyi bir taş işçiliği göze çarpmaktadır. Yapı malzemesi olarak şehrin diğer anıtlarında görülen gri granit kullanılmıştır. Feyziye/Kurşunlu caminin taş süslemeciliği sadedir. Kapının girişinde sağda ve soldaki sütuncuklar basittir. Son cemaat yeri sütun başlıkları, mihrap nişi ve minarenin şerefe altı basit mukarnaslıdır. Caminin kapısı iyi bir tahta işçiliği arz eder ve üzerine bitkisel bir benzeme gösteren madeni kuşaklar aplike edilmiştir.
Tescil Kararı A-188 13/11/1976
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1703    Eklenme Tarihi : 06 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba