­ KURŞUNLU MAMO (DEVREZ) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

KURŞUNLU MAMO (DEVREZ) KÖPRÜSÜ - Çankırı

Harita No G30-b3
Mah. Köy - Mevkii Hocahasan – İğdir Köyleri arası, Kurşunlu / ÇANKIRI
Adres Hocahasan – İğdir Köyleri arası, Kurşunlu / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Kurşunlu’dan Hocahasan Köyü’ne giderken Devrez Çayı’nın üzerinde, Mamı Değirmeni’nin bulunduğu mevkide, Çukurca Köyü’ne yaklaşık 2 km. mesafede yer almakta olan köprü, bugün büyük oranda yıkılmış vaziyettedir. Çayın iki tarafında, köprünün araziye oturduğu ayakları ile biri basık, diğeri sivri kemerli tahliye açıklıkları hala ayaktadır. Çayın ortasında da muhtemelen aradaki kemer yada kemerlerin dayandığı ayağa ait bir kalıntı mevcuttur. Buradaki mesafe ve kalıntılar dikkate alındığında, biri biraz daha büyük iki sivri kemerli gözün daha bulunabileceği tahmin edilmektedir. Çünkü köprünün Kurşunlu tarafı, Hoca Hasan Köyü tarafına nazaran yükselti olarak daha fazladır. Kalan kısımlarından anlaşıldığı kadarıyla, kemer düzgün kesme taşlardan, diğer yerler ise iri moloz taş malzemeden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurşunlu’dan Hocahasan Köyü’ne giderken Devrez Çayı’nın üzerinde, Mamı Değirmeni’nin bulunduğu mevkide, Çukurca Köyü’ne yaklaşık 2 km. mesafede yer almakta olan köprü, bugün büyük oranda yıkılmış vaziyettedir. Çayın iki tarafında, köprünün araziye oturduğu ayakları ile biri basık, diğeri sivri kemerli tahliye açıklıkları hala ayaktadır. Çayın ortasında da muhtemelen aradaki kemer yada kemerlerin dayandığı ayağa ait bir kalıntı mevcuttur. Buradaki mesafe ve kalıntılar dikkate alındığında, biri biraz daha büyük iki sivri kemerli gözün daha bulunabileceği tahmin edilmektedir. Çünkü köprünün Kurşunlu tarafı, Hoca Hasan Köyü tarafına nazaran yükselti olarak daha fazladır. Kalan kısımlarından anlaşıldığı kadarıyla, kemer düzgün kesme taşlardan, diğer yerler ise iri moloz taş malzemeden yapılmıştır. Taşların kireç karışımlı Horasan harcı ile birbirine tutturulduğu görülmektedir. Üzerinde herhangi bir süsleme ve kitabe unsuru barındırmayan köprünün ne zaman ve kimler tarafından inşa ettirildiği kesin olarak bilinmemektedir. Fakat yakın mesafede bulunan Hocahasan Köyü Hanı ile birlikte ele alındığında, Devrez Köprüsü’nün bir Selçuklu eseri olabileceği sanılmaktadır. Öte yandan Devrez Köprüsü, muhtemelen Anadolu Selçuklu çağı kervan yol ağına bağlı, Ankara’dan sonra kuzeybatıya doğru Çankırı-Korgun-Kurşunlu hattının belirlenmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 14.03.1980 - 11789

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3427    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba