­ KURTKUŞ TEPESİ YERALTI KAYA YERLEŞİMLERİ | Kültür Portalı

KURTKUŞ TEPESİ YERALTI KAYA YERLEŞİMLERİ - Çankırı

Adres Karamustafa Köyü, Kurtkuş Tepe Mevkii, Çerkeş/ÇANKIRI
Pafta G29-b-25-a
Parsel 8, 9,10
Yapım Tarihi Roma-Bizans Dönemi
Vakfiye -
Genel Tanım Atkaracalar – Çerkeş ilçeleri arasında, D 100 karayolunun 1 km. güneyinde yer alan Karamustafa Köyünün 1.5 km Güneybatısında bulunan Kurtkuş Tepe sırtlarında yer almaktadır. Yeraltı Kaya Sığınaklarının bulunduğu mevkiinin kuzeyinde Ulu Çay Deresi ve Yalaközü – Bozoğlu köylerini birbirine bağlayan köy yolu bulunmaktadır. Yeraltı kaya yerleşimleri fazla yükseltisi olmayan konglomera oluşumlu yassı bir tepenin içine oyularak oluşturulmuşlardır. Köy yolunun kuzeyindeki kayalıkların dereye bakan alt bölümünde 1, güneyindeki tepe üzerinde de 3 ayrı yeraltı kaya yerleşimi tespit edilmiştir. Birbirinden bağımsız olarak oyulmuş yeraltı yerleşimlerine girişler tepeden küçük deliklerle sağlanmaktadır. İçeride küçük kapılar ve galerilerle birbirine bağlanan beşik tonozlu dikdörtgen ve dairemsi mekânlar bulunmaktadır. Tepe üzerinde ve mekânlar içinde çok sayıda Roma ve Bizans Dönemi seramik parçaları bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Atkaracalar – Çerkeş ilçeleri arasında, D 100 karayolunun 1 km. güneyinde yer alan Karamustafa Köyünün 1.5 km Güneybatısında bulunan Kurtkuş Tepe sırtlarında yer almaktadır. Yeraltı Kaya Sığınaklarının bulunduğu mevkiinin kuzeyinde Ulu Çay Deresi ve Yalaközü – Bozoğlu köylerini birbirine bağlayan köy yolu bulunmaktadır. Yeraltı kaya yerleşimleri fazla yükseltisi olmayan konglomera oluşumlu yassı bir tepenin içine oyularak oluşturulmuşlardır. Köy yolunun kuzeyindeki kayalıkların dereye bakan alt bölümünde 1, güneyindeki tepe üzerinde de 3 ayrı yeraltı kaya yerleşimi tespit edilmiştir. Birbirinden bağımsız olarak oyulmuş yeraltı yerleşimlerine girişler tepeden küçük deliklerle sağlanmaktadır. İçeride küçük kapılar ve galerilerle birbirine bağlanan beşik tonozlu dikdörtgen ve dairemsi mekânlar bulunmaktadır. Tepe üzerinde ve mekânlar içinde çok sayıda Roma ve Bizans Dönemi seramik parçaları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mağara
Tescil Kararı 20.04.2007 - 2307

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2069    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe