­ KUŞHANE HÖYÜK | Kültür Portalı

KUŞHANE HÖYÜK - Elazığ

Adı KUŞHANE HÖYÜK
Mah. Köy - Mevkii Kuşhane (Vartinik) köyü
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ ili, Merkez, Kuşhane (Vartinik) Köyünde bulunan höyük, Elazığ-Bingöl Karayolunun 50.km.sinde bulunan Gülüşkür Köprüsünün yaklaşık olarak 7-8 km güneybatısında, Kuşhane köyünün 2,5-3 km kadar kuzeybatısında, Sarıkamış Köyünün 2,5-3 km doğusunda bulunmaktadır. Höyüğün 500-600 m kadar güneyinde Vartinik Çayı, 350-400 m kadar kuzeyinde ise tel örgü ile çevrili orman sahası mevcuttur. Doğu-batı doğrultusunda 85-90 metre, kuzey-güney doğrultusunda 70-75 m.lik bir yayılım alanına sahip olan höyük 6,5-7 m.lik bir yüksekliğe sahiptir. Düz konik özelliğe sahip höyük teraslı bir yapıdadır. Höyük üzerinde iş makinaları kullanılarak yapılmış yoğun bir tahribat söz konusudur. Kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğu kısımlarında yapılan tahribat sonucu höyüğün yarısına yakın bir kısmı tamamen kaldırılmış, ortaya çıkarılan toprak yine kuzeyine denk gelen tarla vasıflı sürülü arazi üzerine serpiştirilmiştir. Üst kısmında ve güney eteklerinde yine yoğun bir tahribat görülmektedir. Höyük yüzeyinde toplanan seramikler ve tahribat sonucu ortaya çıkan kesitlerde yapılan inceleme sonucunda; höyükte Tunç Çağına, II. Bin Dönemine ve Demir Çağına ait yerleşim izlerinin varlığı görülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Kaçak kazı yapılma ve tamamıyla tahrip edilme riski bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 16.12.2009 KARAR NO: 2710