­ KUŞTEPESİ YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

KUŞTEPESİ YERLEŞİMİ - Sivas

Adı KUŞTEPESİ YERLEŞİMİ
Harita No 138-d
Mah. Köy - Mevkii Bingöl ve Tepeönü Köyleri
Adres Bingöl ve Tepeönü Köyleri-MERKEZ
Vakfiye
Genel Tanım Kuştepesi Yerleşimi; Sivas ili, Merkez İlçe, Bingöl ve Tepeönü Köyleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yerleşim Sivas şehir Merkezine yaklaşık 8 km. uzaklıkta olup, Sivas Karayün asfalt yolunun hemen güney bitişiğindeki doğal kayalık tepe üzerinde ve güney eteklerinde kurulmuştur. Yerleşimin bulunduğu üzeri düz ve geniş kayalık tepenin kuzey bölümünde, kuzey sınırı bir sur duvarıymış gibi takip eden doğal kaya yükseltileri görülmektedir. Teras halinde üzeri düzgün olmakla beraber kuzey ucun, güney kısımlarından daha yüksek olması nedeniyle yerleşim düzlüğünde güneye doğru gözle rahatça fark edilebilen bir eğim mevcuttur. Etrafındaki düzlüklere hakim konumdaki yerleşim, yüksek kayalık bir düzlüğe kurulduğundan ve özellikle doğu ve güney kesimleri dik kayalık kesit şeklinde olduğundan savunmaya da müsaittir. Yerleşimin güneyindeki dik kayalıklarda kayaya oyulmuş birkaç kaya odası bulunmakta, kayaların alt kısmından başlayarak güneye doğru devam eden eteklerde de yerleşim izleri görülmektedir. Yüzeyden toplanan seramik parçaları burada Erken Tunç döneminden başlayarak, orta ve geç tunç çağları ile Demirçağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde kesintisiz yerleşim olduğunu ortaya koymaktadır. Tepe üzerinde yerleşimin kuzey-doğu ucundaki kayalıkta oluşturulmuş bir düzlükte kayaya oyulmuş bir çukur yer almakta olup güneyinde yine ana kaya üzerine oyulmuş birkaç merdiven basamağı izlenmektedir. Bu alanın yerleşimde kutsal bir açık hava kült alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Kuştepesi Yerleşimi; Sivas ili, Merkez İlçe, Bingöl ve Tepeönü Köyleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yerleşim Sivas şehir Merkezine yaklaşık 8 km. uzaklıkta olup, Sivas Karayün asfalt yolunun hemen güney bitişiğindeki doğal kayalık tepe üzerinde ve güney eteklerinde kurulmuştur. Yerleşimin bulunduğu üzeri düz ve geniş kayalık tepenin kuzey bölümünde, kuzey sınırı bir sur duvarıymış gibi takip eden doğal kaya yükseltileri görülmektedir. Teras halinde üzeri düzgün olmakla beraber kuzey ucun, güney kısımlarından daha yüksek olması nedeniyle yerleşim düzlüğünde güneye doğru gözle rahatça fark edilebilen bir eğim mevcuttur. Etrafındaki düzlüklere hakim konumdaki yerleşim, yüksek kayalık bir düzlüğe kurulduğundan ve özellikle doğu ve güney kesimleri dik kayalık kesit şeklinde olduğundan savunmaya da müsaittir. Yerleşimin güneyindeki dik kayalıklarda kayaya oyulmuş birkaç kaya odası bulunmakta, kayaların alt kısmından başlayarak güneye doğru devam eden eteklerde de yerleşim izleri görülmektedir. Yüzeyden toplanan seramik parçaları burada Erken Tunç döneminden başlayarak, orta ve geç tunç çağları ile Demirçağı, Helenistik ve Roma dönemlerinde kesintisiz yerleşim olduğunu ortaya koymaktadır. Tepe üzerinde yerleşimin kuzey-doğu ucundaki kayalıkta oluşturulmuş bir düzlükte kayaya oyulmuş bir çukur yer almakta olup güneyinde yine ana kaya üzerine oyulmuş birkaç merdiven basamağı izlenmektedir. Bu alanın yerleşimde kutsal bir açık hava kült alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir.