­ KUTLU ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

KUTLU ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı KUTLU ÇEŞMESİ
Adres Cumhuriyet Mah. Çamlık Sokak NEVŞEHİR
Genel Tanım Cumhuriyet Mahallesi, Çamlık Sokak üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cumhuriyet Mahallesi, Çamlık Sokak üzerinde yer alan çeşme, bahçe duvarı arasında kalmıştır. Halen kullanılmakta olan çeşme, oldukça anıtsal görünümdedir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Yer yer taşları dökülen çeşmenin cephesinde yer alan yuvarlak kemer cepheye bitişik iyon başlıklı birer sütunce üzerine oturtulmuştur. Kemerin alınlığında bugün mevcut olmayan kitabenin yeri görülür. Kitabenin altında iki bezemeli şerit ve bir kaval silme ile biçimlenen alt kısmı oldukça tahrip olmuş dikdörtgen panonun yüzeyinde ikisi küçük biri büyük olmak üzere üç madalyon yer alır. Madalyonların alt kısmında su oluğu ve yalak yer alır. Tüm çeşme üstten bezemesiz silmeler ve üçgen alınlık ile taçlandırılmıştır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578