­ LARİ CAMİİ | Kültür Portalı

LARİ CAMİİ - Edirne

Pafta 50L-1c
Yaptıran Hekim Lari ve Hamit Bey
Genel Tanım Tek kubbeli ve kagir caminin son cemaat yeri vardır.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğudan batıya eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiş olan yapı, güney batı ve güney doğu yönlerinden yola cephelidir. Yapının kuzeyinde bir avlusu bulunmaktadır. Kare planlı caminin doğu, batı ve kuzey cephelerine kuşatan son cemaat revağı vardır. Minare caminin kuzey doğusunda revağa bitişik vaziyette müstakil olarak inşa edilmiştir. Camiyi, kıble hariç diğer üç yönden kuşatan revağı sivri kemerli 12 sütun taşımaktadır. Üzeri pandantifle geçilen 11 kubbeyle örtülüdür. Sütunları birbirine bağlayan kemerlerdüzgün kesme taş, sütunları harim duvarına bağlayan kemerler ise tuğla malzemeyle yapılmıştır. Yan kanatlarda revakların kıble yönü, kıble duvarının uzantısıyla kapanmıştır. Harimin yan cephelerinde; üçü alt sırada, biri orta sırada, üçü de üst sırada olmak üzere yedişer pencere bulunur. Kıble yönünde, alt sıra da iki, orta ve üst sırada üçer olmak üzere sekiz pencere görülmektedir. Taş söveli ve lokmalı demir parmaklıklı alt pencerelerin sivri kemerli alınlıkları vardır. Pencereler silmelerle çerçeve içine alınmıştır. Orta ve üst sıradaki pencereler revzenlidir. Mihrap üzerine isabet eden üst pencere yuvarlak biçimlidir. Minarenin sekizgen prizma şeklindeki kaidesin cepheleri sathi nişlerle hareketlendirilmiştir. Kapı kürsünün kuzeybatı cephesine açılmıştır. Pabuç kısmı sadedir. Gövde çokgen kesitlidir. Şerefeye geçiş mukarnasla sağlanmıştır. Taçkapı harimin kuzeybatısında kıble aksına açılmıştır. Hafif dışa taşkın kapı ince silmelerle kuşatılmıştır. Sivri kemerli kapı yuvası içinde, mermer söveli ve basık kemerli kapı açıklığı vardır. Basık kemer renkli taş örgülüdür. Basık kemerin hemen üzerinde, dikdörtgen şekilli inşa kitabesi yer alır. Kare planlı harimde, kubbe yuvarlağına geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Yarım onikigen planlı mihrap nişi mukarnaslı bir yaşmağa sahiptir. Ahşap kadınlar mahfıli ve minber yenidir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4002    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi