­ LAVUAR TESİSİ VE MEKANİZASYON ATELYESİ | Kültür Portalı

Lavuar Tesisi ve Mekanizasyon Atelyesi - Zonguldak

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu
Yaptıran Türkiye Taşkömürü Kurumu
Genel Tanım Zonguldak Merkezde bulunan bir endüstriyel miras örneğidir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Zonguldak İli, Merkezde yer alan kesme taş malzemeden zemin+2 katlı olarak yapılan yapının sağ yan cephesinde muhtemelen sonradan ilave edilen tuğla malzeme ile yapılmış bir eklenti bina bulunmaktadır. Kırma çatılı olan taşınmazın pencerelerinin bazıları büyük boyutlu, bazılarının ise küçük olduğu, yan cephelerin üst kısımlarında da yuvarlak madalyon şeklinde pencereler bulunmaktadır. Ayrıca taşınmazın pencere söveleri de taş+tuğla örülü olup bu pencerelerin çoğunda demir parmaklıklar mevcuttur. Ayrıca zemin kattaki bazı küçük pencerelerde bugün taşlarla doldurularak kapatılmış durumdadır. Söz konusu taşınmazın cephelerinde bazı bozulmalar, kırılmalar, deformasyonlar görülse de genel anlamda yapı bugün iyi durumdadır. Bugün kullanılmayan taşınmazın faaliyeti günümüzde durmuş vaziyettedir. Binaya giriş demir merdivenlerle çıkılan çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Ayrıca yapının sağ yan cephesinde yapılan eklenti binaya giriş aynı cepheden olup buraya da demir merdivenlerle giriş sağlanmaktadır. Zonguldak İli’nin girişinde bulunan tesisin kente kazandırdığı simgesel özellikler kente girişteki konumu, silüeti, cephe özellikleri ve kentin bir dönem tarihsel endüstriyel kültür değerini taşıyan yapının korunması ve restorasyonunun yapılmasıyla yapıya yeni işlevler kazandırılmasıyla yapı nitelikli bir biçimde kent yaşamına kazandırılabilir.
Tescil Kararı KARABÜK K.T.V.K.K. 17.02.2009/1189