­ LEFKE KAPI | Kültür Portalı

Lefke Kapı - Bursa

Adres Kılıçaslan Caddesi İznik / Bursa
Parsel 3-7/ 1-3
Kültür Dönemi Roma
Genel Tanım Kentin doğu ucunda yer alan kapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kentin doğu ucunda yer alan kapı, İstanbul Kapısı ile büyük benzerlik gösterir. Aynı tarihlerde yapılma olasılığı güçlü görülmekte, ancak her iki kapı için de kesin bir tarih belirlenememektedir. Büyük olasılıkla önceden avlu içinde iken Bizans devrinde eklenen yapılarla avlu kapatılmış ve bugün gördüğümüz koridor şeklinde yol olmuştur. Kente dışarıdan girişte iki silindirik kulenin arasında kalın mermer sütunların oluşturduğu üst silmesi ağaçtan olan dikdörtgen kapı yer alır. Kapı üzerindeki kemerin içi örülmüştür. Kapı ile kuleler arasında duvarlara birer stel parçası yerleştirilmiştir. Ayrıca kapının sol tarafında devşirme, yüksek kabartma görünümü veren bir friz vardır. Üzerinde bulunan insan figürleri çok sıkışık olarak gösterilmiştir. Orta kapı kemeri üzerinde içte ve dışta birer yazıt vardır. İç tarafındakinde “Bu surları imparatorluk hanedanı ve İmparator Hadrianus adına ünlü İznik metropolü Cassius’un gözetimi ve denetiminde yaptırılmıştır. Dışarıdakinde ise “……..Senesinde imparatorluğa gönderilen paralar ile kent halkı bu yapıyı yaptırmıştır”. Kesme taşlardan üzeri tuğla kemerli bir geçit yer almakta olup, sağ tarafında moloz taş ve tuğla sıralarından bir kule vardır.
Orjinal Kullanım Sur
Bugünkü Kullanımı Sur
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3587    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Temmuz 2013 Salı