­ LEYLEKLİ KÖPRÜ | Kültür Portalı

Leylekli Köprü - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Köprü
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yılanlı Köprü de denilen Leylekli Köprü; Niksar Kalesi'nin güneyinde, şehrin içinden geçen Çanakçı Deresi üzerinde, Arasta Camisinin yakınındadır. Adını, kemer kilit taşı üzerindeki ağzında yılan tutan leylek figürü kabartmasından alan köprünün kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Kabul edilen görüş; Roma döneminde inşa edildiği, Türk döneminde de onarılarak kullanıldığı şeklindedir. Yuvarlak tek kemer gözlü köprü, 20 m. uzunluğunda ve 3,5 m. genişliğindedir. Yürüme zeminin iki yanında, orta noktadan uçlara doğru gidildikçe alçalan korkuluklar yer alır. 1960 yılında belediye, köprü korkulukları üzerine demir parmaklıklar takmıştır. Kemer kavsi düzgün kesme taş, diğer kısımları moloz taşla inşa edilmiştir. Köprüye adını veren alçak kabartma tekniği ile yapılmış ağzında yılan tutan leylek tasfiri açık renkli küfeki taşı üzerine işlenmiştir. Taşın cinsinin ve formunun diğer taşlardan farklı oluşu; bu tasfirli taşın daha sonradan, olasılıkla Türk döneminde buraya konmuş olabileceğini düşündürmektedir (Çal,1989; Gündoğdu,2004).
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü