­ LİÇ KALESİ VE NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

Liç Kalesi ve Nekropolü - Ağrı

Adı Liç Kalesi ve Nekropolü
Mah. Köy - Mevkii Yalçınkaya Köyü
Adres Yalçınkaya Köyü/Patnos
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Patnos ilçe merkezinin 5 km. güneyinde bulunan Yalçınkaya Köyü’nün 2 km. kuzeydoğusunda yer alan Liç mezrasında bulunmaktadır. Mezranın kuzeydoğusunda 50 m. yüksekliğindeki bir tepe üzerinde bulunan kalenin sitedali 110x30 m. ölçülerinde dikdörtgen bir plana sahiptir. Sitedali çevreleyen sur duvarları yaklaşık 1.30 m. kalınlığında olup düzeltilmiş iri taşlardan örülmüştür. Kesin olmamakla birlikte Urartu dönemine mal edilen kalenin yaklaşık 300 m. kadar batısında bir de nekropol alanı bulunmaktadır. Urne mezarlar, toprak mezarlar ve yer altına inşa edilmiş oda tipi mezarların büyük bir bölümü kaçak kazılarla tahrip edilmiş olup buluntular Urartu dönemine işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Patnos ilçe merkezinin 5 km. güneyinde bulunan Yalçınkaya Köyü’nün 2 km. kuzeydoğusunda yer alan Liç mezrasında bulunmaktadır. Mezranın kuzeydoğusunda 50 m. yüksekliğindeki bir tepe üzerinde bulunan kalenin sitedali 110x30 m. ölçülerinde dikdörtgen bir plana sahiptir. Sitedali çevreleyen sur duvarları yaklaşık 1.30 m. kalınlığında olup düzeltilmiş iri taşlardan örülmüştür. Kesin olmamakla birlikte Urartu dönemine mal edilen kalenin yaklaşık 300 m. kadar batısında bir de nekropol alanı bulunmaktadır. Urne mezarlar, toprak mezarlar ve yer altına inşa edilmiş oda tipi mezarların büyük bir bölümü kaçak kazılarla tahrip edilmiş olup buluntular Urartu dönemine işaret etmektedir.Konumu ve mimari yapısı ve buluntular ilk Urartu kaleleri ve nekropolleri içinde önemli bir yere sahiptir. 1. derecede arkeolojik sit alanıdır.Bölge tarihine ışık tutacak nitelikte bulgulara sahip olmasına rağmen her türlü tahribata açık olması nedeniyle kısa zamanda tedbir alınmaması durumunda telafisi mümkün olmayan zararlar olacağı açıktır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1667    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma